De gemeenteraad organiseerde zelf de nieuwjaarsreceptie voor de stad. Dat was voor het eerst. foto Wijnand Nijs
De gemeenteraad organiseerde zelf de nieuwjaarsreceptie voor de stad. Dat was voor het eerst. foto Wijnand Nijs

Gemeenteraad organiseert drukke nieuwjaarsreceptie

Algemeen

CENTRUM - Het was druk, onder de hoge gewelven van de Grote Kerk. Honderden Bredanaars kwamen vrijdagmiddag af op de nieuwjaarsreceptie die de gemeenteraad had georganiseerd. Bitterballen, drankjes, hapjes en vooral heel veel handen schudden en een hartelijke nieuwjaarsgroet overbrengen aan de rest van de stad.

Het was een bijzondere middag, want het was voor het eerst dat er weer een receptie was. De afgelopen twee jaar werd de receptie geschrapt; er moest bezuinigd worden. Dat zorgde ervoor dat 35.000 euro in kas bleef, maar burgemeester Van der Velden baalde er wel van dat de inwoners van de stad elkaar niet meer konden ontmoet aan het begin van het nieuwe jaar. Dus stelde de gemeenteraad voor om een goedkopere receptie te organiseren en zélf de handen uit de mouwen te steken.

Dat heeft gewerkt. De Grote Kerk werd uitgekozen als locatie, gemeenteraadsleden gingen zelf op zoek naar het werk. Zo liepen er verscheidene raadsleden met hapjes rond, of haalden juist glazen op. Anderen vermaakten de kinderen, hielden zich bezig met kunst of begroetten de mensen aan de deur. En de burgemeester? Die ging als eerste rond met een schaal bitterballen.

In zijn nieuwjaarstoespraak gaf de burgemeester aan trots te zijn op het feit dat de gemeenteraad, samen met de griffie en welwillende bedrijven, de receptie op poten hebben gezet. Daarnaast benadrukte hij dat een dergelijk gevoel van elkaar helpen voor heel Breda belangrijk gaat worden: "In de komende jaren gaat er enorm veel veranderen. De rol van de gemeente wordt helemaal anders. Er komt meer druk en verantwoordelijkheid te liggen bij de bedrijven en de burgers", aldus de burgemeester. Daarnaast merkte hij op dat er nog steeds een klap komt door de financiele crisis.