Tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 3 januari lekte het ook in de kerk. foto Wijnand Nijs
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 3 januari lekte het ook in de kerk. foto Wijnand Nijs

Grote Kerk komt bij van noodweer

Algemeen

CENTRUM - De schade die tijdens de Nieuwjaarsreceptie is ontstaan aan de Grote Kerk is waarschijnlijk dinsdag grotendeels verholpen. Dat verwacht directeur Willem van der Vis van de kerk.

Tijdens de druk bezochte Nieuwjaarsreceptie sloeg de bliksem in bij de kerk. “Of in de directe omgeving, dat is nog niet helemaal duidelijk. In de directe omgeving zijn meer gedupeerden met doorgebrande apparatuur”, aldus Van der Vis.

Ook bij de Grote Kerk gaven verschillende apparaten de geest. De brandmelders, de noodverlichting, kachels, doorschakelkasten en geluidinstallatie, allemaal kapot. “Daardoor moesten we ook ‘s nachts controleren, dat is ook een eis van de brandweer.”

Van der Vis kan zich niet herinneren dat een dergelijke inslag eerder is voorgekomen. “Niet in mijn tijd in elk geval.” Hij prijst de inzet van de verschillende bedrijven. “Het was toch nog kerstvakantie en weekend, maar met man en macht wordt er gewerkt om alles weer in orde te krijgen. Dat is een hele klus want veel van deze apparaten moeten weer helemaal geprogrammeerd worden.”

De bijeenkomst van de Brabants Zeeuwse Werkgevers (BZW) die dinsdag vanaf 16.30 uur plaatsvindt in de kerk ondervindt geen hinder, stelt de directeur. “We hebben alternatief geluid geregeld en de kerk is gewoon warm. Er is geen onveilige situatie.”

Tijdens de nieuwjaarsreceptie lekte er ook water door een van de ramen. “We denken niet dat dat iets te maken heeft met de bliksem. Het kan zijn dat de wind uit de verkeerde hoek kwam en het water op die manier door het glas-in-lood is geslagen.”

Behalve veel extra werk, lijkt de Grote Kerk weinig blijvende schade te hebben opgelopen. “We hebben bevestigd gekregen dat de verzekering de schade dekt”, aldus een opgeluchte Van der Vis.