Donderdag om half twee werd het 43e Breda Jazz festival officieel geopend.
Donderdag om half twee werd het 43e Breda Jazz festival officieel geopend. Guido van der Kroef

Studenten NHTV onderzoeken fietsveiligheid Londen

Algemeen

BREDA - Zes studenten van de opleiding Mobiliteit van NHTV gaan na overleg met de Nederlandse Ambassade in Londen de fietsveiligheid in het centrum van Londen onderzoeken. De studenten presenteren begin april hun conclusies en adviezen aan de betrokken partijen, waaronder Transport for London (gemeente) en London Cycling Campaign.

In november 2013 zijn in Londen in minder dan twee weken tijd zes fietsers verongelukt. Dit is de directe aanleiding geweest voor het onderzoek. Deze ongevallen hebben in Londen de discussie rond de fietsonveiligheid doen oplaaien en de roep om meer fietspaden 'Nederlandse stijl', gescheiden van het overige verkeer dus, versterkt.

Dat een buitenlandproject nu uitmondt in een rapport, is toeval. “Omdat we altijd met de studenten naar het buitenland willen, heb ik in november contact gezocht met de Nederlandse ambassade ter plaatse”, zo vertelt docent Peter Arts. “Toen kwamen ook de ongevallen ter sprak en ons project.”

Via de ‘fiets-ambassadeur’ die elke Nederlandse ambassade tegenwoordig heeft, kwamen de studenten in contact met de verschillende betrokken instanties. De NHTV-studenten gaan met hun Nederlandse blik, ervaring en kennis de situatie in kaart brengen. Op 30 en 31 januari brengen ze samen met NHTV-docent Ineke Spapé (Sustainable Urban Transport Planning) een bezoek aan Londen. Daar gaan ze onder andere interviews afnemen, diverse fietsvoorzieningen en de ongevalslocaties bekijken.

In april 2014 presenteren ze op de Nederlandse Ambassade hun adviezen en mogelijke maatregelen om Londen fietsveiliger te maken.