Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

KVV/Leefbaar presenteert programma met een dansje

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Voor een klein publiek presenteerden Marjory van Twist en John Leunisse vrijdagmiddag hun verkiezingsprogramma, in het Chasse Theater. De KVV van Van Twist gaat samen met Leefbaar Breda/Parel van het Zuiden van Leunisse de verkiezingen in onder noemer van de laatste partij. De kandidaten voor de lijst moeten nog gevonden worden.

Dat moet gebeuren voor 3 februari. Van Twist heeft enkele mensen op het oog, en houdt 26 januari een inloopdag voor geïnteresseerden. Uiteindelijk zou ze graag zien dat er elf mensen op de lijst komen, die ook alle elf zitting nemen in de raad. Het zou een gevarieerd gezelschap moeten worden.

'Minder regels, meer vrijheid'
Presenteren in het Chasse was een spontane ingeving. Toen bleek dat het niet gewenst was dat er gepresenteerd zou worden in het stadskantoor, koos Van Twist er voor om daar binnen te lopen en haar spullen op te zetten. Geheel in lijn met haar verkiezingsprogramma, waarvan de hoofdlijn 'minder regels, meer vrijheid' is. Daarnaast staat het programma in het teken van eerlijk delen.

Van Twist wil af van de betutteling, zegt zij. Zo hoopt ze het gemeentelijk leerwerkbedrijf ATEA actiever te maken en meer de coachende kant op te sturen. Medewerkers van ATEA zouden ook ingezet kunnen worden door busmaatschappij Veolia als beveiligers, schoonmakers of leerling-buschauffeurs, vindt zij. "Daardoor zouden mensen met een Breda Pas gratis met de bus kunnen. Dat is iets waarover we kunnen onderhandelen."

'NAC-stadion verkopen aan supporters'
Onderhandelen wil ze ook over een ander prominent agendapunt. "Ik wil dat de gemeente haar handen van NAC af trekt. Dat stadion hoort bij de supporters. We moeten het dan ook aan hen te koop aanbieden. Het mag geen sluitpost zijn op de gemeentebegroting." Daarbij wil Van Twist het niet verkopen tegen de huidige marktwaarde. "Dat is ook allang niet meer realistisch, het kan voor veel minder. We moeten met de supporters praten over hoeveel ze er voor over hebben", vindt Van Twist.

Daarnaast wil ze een toegankelijker stadskantoor. Dat moet en mag gezelliger, vindt Van Twist. Volgens haar moet het weer gastvrij worden. Ook is ze van mening dat het goed zou zijn om een international event city program op te starten. "Dan moet je denken aan een danswedstrijd, die uiteindelijk moet groeien tot een grote competitie tussen Brabantstad en Randstad." Als laatste pleit ze voor een literatuurfeest, waarbij de stad in het teken staat van proza en poëzie.

Bij het Chasse Theater hoort theater, vindt Van Twist. Dus de presentatie wordt vrolijk afgesloten: met een dansje. Dat dansje, dat moet volgens haar een soort macarena worden. "Dat zou gezellig zijn, als iedereen in de stad uiteindelijk dit dansje kan."