NAC wint met 3-0 van AZ. foto Peter Visser
NAC wint met 3-0 van AZ. foto Peter Visser

Valse herstart NAC in Alkmaar

NAC

ALKMAAR/BREDA - NAC is er niet in geslaagd om de eerste wedstrijd na de winterstop positief te beëindigen. De Bredanaars verloren met 3-0 in Alkmaar van AZ.

De winterstop was voor NAC allesbehalve een periode waarin de tijd stil staat. Tijdens de voorbereiding in Valencia werd technisch directeur Jeffrey van As te kennen gegeven dat het na dit seizoen ophield. Daarop vertrok hij.

Binnen 24 uur was zijn opvolger al weer bekend, aangesteld op initiatie van de nieuwe bazen bij NAC: de aandeelhouders. Graeme Rutjes, oud-international en tot vorige week technische man in de Raad van Commissarissen van Feyenoord.

Diezelfde Rutjes weet meteen waar hij beland is: in een Bredase heksenketel. Want nog voor de herstart tegen AZ rommelde het op het spelersfront. Anthony Lurling gooide zijn kont tegen de krib. Hij hoorde van trainer Gudelj dat hij niet bij de eerste achttien zat en dus op de tribune moest plaatsnemen. Lurling maakte meteen in de media duidelijk dat hij daar niet van gediend was: hij kondigde aan meteen weg te willen.

Het aanvallende onvermogen was zaterdagavond in Alkmaar een van de oorzaken van het verlies. Coach Gudelj constateerde terecht dat zijn team te weinig in te brengen had in de zestien. Maar ook: “We moeten beter verdedigen, we kregen te makkelijk goals tegen. Dan verlies je.” Zo simpel was het. Ook Jelle ten Rouwelaar was daarin duidelijk. “Je geeft die goal te makkelijk weg”, refereerde hij aan de 2-0. “Dan is het bijna gespeeld.”

Komende week wacht de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle. Dan staat de druk er meteen weer op. Want als NAC dan de punten niet behoudt, nadert de nacompetitiestreep weer snel. Voor coach Gudelj reden om zich vast te houden aan de thuisstatistieken: die zijn beduidend beter dan uit. Al bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst.