Bob kandidaatsraadsleden.  Giel Verdaasdonk, Ton Noordhoff, Gaston de Jong, Rolf van der Horst, Kariem Afif en Eric Stadhouders en Cees van der Horst. Niet op de foto Melanie Rijkers, Esther Hereijgers, Louise Clarijs.
Bob kandidaatsraadsleden. Giel Verdaasdonk, Ton Noordhoff, Gaston de Jong, Rolf van der Horst, Kariem Afif en Eric Stadhouders en Cees van der Horst. Niet op de foto Melanie Rijkers, Esther Hereijgers, Louise Clarijs.

BOB: ‘‘Stadsmarinier’ om bedrijvigheid te stimuleren’

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Geen dubbele OZB voor ondernemers, openstelling van het Kasteel van Breda voor het publiek, inzicht in alle subsidies voor plaatselijke initiatieven en afschaffen van de wietpas.Het zijn vier van de punten in het concept verkiezingsprogramma van BOB. Evenementen kunnen volgens de partij een stimulans zijn voor de economie in de binnenstad.

Het programma kent een waslijst aan aandachtspunten verdeeld over de verschillende thema’s. Volgens BOB moet het nieuwe college gaan werken aan de hand van drie prioriteiten: Veiligheid voor de burgers, Openbaarheid van bestuur en Beheersing van de kosten.

Onder veiligheid verstaat BOB ook de aandacht voor de veiligheid van ouderen in huis. Zo zou volgens de partij van oud-VVD’er Cees van der Horst bij de aanvraag van een rolstoel of traplift ook gekeken moeten worden of er een brandmelder in huis aanwezig is. Als dat niet zo is, zou die gemonteerd moeten worden. “Bijvoorbeeld door jongeren in de bijstand als maatschappelijke tegenprestatie.”

Stadsmarinier
Op economische gebied, ook een van de speerpunten van BOB, heeft de partij een reeks aan maatregelen in gedachten die vooral het ondernemerschap in de binnenstad moeten vergemakkelijken. Naast een pro-actieve gemeente die meedenkt met ondernemers, moet er één aanspreekpunt komen naar het model van de stadsmariniers voor bevordering van de bedrijvigheid, dan wel het wegnemen van belemmeringen daarvoor.

Volgens BOB moet er een een ondernemersfonds voor promotie van de (binnen)stad. Dat fons moet betaald worden uit de toeristenbelasting en uit een redelijke bijdrage van de ondernemers. Breda moet zich daarnaast onder meer inzetten voor het binnen- en terughalen van evenementen. Dit levert de stad volgens BOB meer betaald werk op onder meer in horeca en detailhandel. Bij die evenementen zouden horecaondernemers hun terrasvergunningen moeten behouden.

Vuurwerk en Zwarte Piet
BOB denkt ook dat Breda landelijke actuele thema’s als vuurwerkoverlast en Zwarte Piet lokaal te kunnen regelen. “Dat kan in de een plaatselijke verordening”, aldus lijsttrekker Van der Horst. “Wij willen dat er keihard opgetreden wordt tegen illegaal vuurwerk. Zwaar illegaal vuurwerk zou onder verboden wapenbezit moeten worden geschaard.” Om de overlast in te perken wil BOB afsteken van vuurwerk toestaan op 31 december vanaf 13.00 uur in plaats vanaf tien uur.

De aanwezigheid van Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas zou volgens BOB geregeld eveneens geregeld moeten worden in de APV.

BOB presenteert later de definitieve kieslijst, waarop in elk geval Gaston de Jong staat (overgestapt van Trots) en het definitieve programma. Op de lijst ook Melanie Rijkers, Esther Hereijgers, Louise Clarijs en, wel op de foto Giel Verdaasdonk, Ton Noordhoff, Rolf van der Horst, Kariem Afif en Eric Stadhouders.