foto Hinke Rutten
foto Hinke Rutten

‘Eerste half uur gratis parkeren in inloopstraten’

Economie

CENTRUM - Parkeren in de Boschstraat, Haagdijk en de Nieuwe Ginnekenstraat moet het eerste half uur gratis zijn. Dat schrijven de gezamenlijke ondernemersverenigingen van de drie betreffende straten in een brief aan de verschillende fracties van de gemeenteraad.

Volgens de briefschrijvers hebben gemeente en ondernemers een gezamenlijk belang. “Als inloopstraten geven wij een bijzondere kleur aan het karakter van de binnenstad die in de recente Gebiedsvisie is beschreven.”

De inloopstraten hebben een regiofunctie, zo betogen de ondernemers, waarbij een goede bereikbaarheid met de auto van belang is. In de straten is een aantal van oudsher bekende en specialistische bedrijven gevestigd. “Wij hebben klanten die kort parkeren”, vertelt Peter Meeuwsen. “Uit een enquete die wij ooit hebben gehad kwam een tijd van zeventien minuten. Dat komt omdat onze klanten doelgericht komen shoppen.”

Dat vraagt een andere benadering van het parkeerregime, aldus John Grijspeere, Mikel de Jongh en Peter Meeuwsen. “Wij willen daarom met u in gesprek gaan om ons verzoek aan u toe te lichten voor het invoeren van een blauwe zone, dat wil zeggen, het eerste half uur gratis met een kaartje en eventueel bijbetalen voor meer tijd.”

Volgens de ondernemers past het verzoek in een tijd waar gemeente en ondernemers maatwerk moeten bieden ‘om concreet bij te kunnen dragen aan de vooruitgang van onze mooie stad’.

De maatregel hoeft volgens Meeuwsen de gemeente geen extra geld te kosten. “Als je gastvrij en uitnodigend bent, krijg je ook meer publiek”, aldus de ondernemer. Ook technisch zou het invoeren kan een ticket waarbij het eerste half uur gratis is geen probleem hoeven zijn. “Dat hebben we al nagevraagd.”

De brief komt op een moment waarop parkeren onderwerp van gesprek is. Afgelopen week kaartte de VVD al aan voor invoering van een ticket voor de hele stad te zijn. CDA-lijsttrekker Peter Elbertse geeft in een reactie aan het parkeerregime eveneens onder de loep te nemen. “Wij vinden dat daar wat mee moet gebeuren. Dit is een sympathiek plan en past hoe wij denken dat je om moet gaan met parkeren.”