NAC doet slechte zaken tegen PEC Zwolle. Het wordt 1-2. foto Peter Visser
NAC doet slechte zaken tegen PEC Zwolle. Het wordt 1-2. foto Peter Visser

NAC heeft topstructuur. Nu het voetbal nog

NAC

ANALYSE - NAC heeft de afgelopen maanden flinke stappen gemaakt. De club heeft een topstructuur, zoals het zelf telkens communiceert. De komende maanden komt het aan op wat de spelers en trainers op het veld wegzetten. Tegen PEC was dat niet top: 1-2.

Nog even terug naar de organisatie buiten het veld. In een boeiend schaakspel tussen gemeente en financierders werd NAC een club met meerdere aandeelhouders. Het zijn de eerdere financiers die hun lening in aandelen omzetten. Daarmee de club een stabielere financiële uitgangspositie voor de toekomst bezorgend.

In de tussentijd ging ook de directie van de club op de schop. In september zwaaide Stefaan Eskes af. Zijn hervormingsplannen in combinatie met tegenvallende inkomsten bleken niet meer gedragen te worden. In december werd ook duidelijk dat financieel directeur Edwin Gerritsen vertrok en tijdens het trainingskamp in Valencia werd technisch directeur Jeffrey van As bedankt.

Afgelopen week werd de nieuwe ‘topstructuur’ van de club ingevuld. Justin Goetzee werd ad interim af en officieel benoemd als algemeen directeur en ook de namen in de Raad van Commissarissen werden bekend gemaakt. Het betekende de terugkeer van oud-voorzitter John Peek als portefeuillehouder commerciële zaken en oud-speler en zakenman Hubert Baardemans op technische zaken. Oud-wethouder Joost Gielen werd voorzitter in de 'one tier-board' waarin ook de aandeelhouders zitten.

NAC heeft nu een verantwoordelijk orgaan, waarin directie en toezichthouders samen plaatsnemen. Het moet voorkomen dat het zo’n beetje drie tot vierjaarlijkse patroon van bijna faillissementen wordt doorbroken doordat er geld wordt begroot en uitgegeven dat er niet is of niet gaat komen.

Dat is op de achtergrond. De realiteit is dat NAC sportief gezien zoekend is. Een kersverse nieuwe technisch-directeur in de persoon van Graeme Rutjes, officieel pas per 1 februari, mag deze week aan de bak. Jubilaris Lurling forceerde een breuk nadat hij op de tribune moest plaatsnemen. Maandag tekent hij bij Heerenveen.

Welke oplossing komt er op sportief gebied? NAC staat nog drie punten boven de nacompetitiestreep na het 1-2-verlies tegen PEC. Komt er versterking? Blijft het vertrouwen in Gudelj er?

Heracles-NAC, NEC-NAC, NAC-Roda JC, NAC-Feyenoord, Heerenveen-NAC, ADO-NAC, zo is het programma tot en met 1 maart. Directe concurrenten en ploegen die nog iets denken te kunnen bereiken wisselen elkaar af. En daarna gaat het gewoon door. 8 maart Vitesse, 16 maart Ajax, 23 maart Go Ahead. NAC heeft geen makkelijke wedstrijden meer.

In een competitie waar de verschillen zo klein zijn, is het zaak punten te pakken waar het kan. Elke misstap kan zomaar betekenen dat je een paar treden afdaalt op de ranglijst. Dan kun je nog zo’n topstructuur hebben, in dat geval wordt het gewoon tobben. Een mooie vuurproef voor het nieuwe NAC.