foto Sjoerd Lips
foto Sjoerd Lips

Burgemeester: ‘Gastvrij uitgaan, geen heksenjacht’

Algemeen uitgaan

BREDA - De inzet van tieners bij het signaleren van alcoholgebruik van jongeren in de Bredase jongeren, betekent niet dat er alsnog een heksenjacht geopend wordt. Dat stelt burgemeester Peter van der Velden in een brief aan de gemeenteraad na publicaties over de inzet van de jongeren.

Van der Velden spreekt van een gezamenlijke aanpak van de effecten van de nieuwe Drank- en Horecawet. “Wij streven naar een gastvrij en veilig uitgaansgebied waar iedereen welkom is. De nieuwe wet zet dat al onder druk. We willen het komende jaar benutten om ervaringen op te doen en te zien wat de effecten van deze wet zijn op jongeren, horeca en ander uitgaanspubliek.”

De gemeente heeft daarvoor met alle partijen afspraken, aldus de burgemeester. “Het is nog veel te vroeg om iets te kunnen zeggen van de echte effecten van deze wet.”

“Ik wil een consistente koers varen waarbij er voldoende balans is tussen belangen van jongeren, horeca en toezicht. De eenzijdige aandacht op de repressieve kant ervan doet geen recht aan de gezamenlijke inspanningen die we daarvoor nu doen.”

Van der Velden stelt ‘nogmaals met klem voorop [te] stellen dat we geen heksenjacht willen in Breda’. “Dat betekent dat we wel controleren, maar liever investeren in de voorkant van het proces met voorlichting aan jongeren en hun ouders. Tijdens de uitgaansweekenden zijn er extra toezichthouders op straat.”

Toezichthouders en de politie bekeuren in voorkomende gevallen de jongeren. “Met de horeca is afgesproken dat indien zij constateren dat de 16- en 17-jarigen zich niet aan de regels houden, zij deze overdragen aan politie en of toezichthouders. Daarmee krijgt de ondernemer niet onmiddellijk een boete van 1300 euro aan zijn broek.”

Volgens de burgemeester werkt dat goed.”Het laat ook zien dat de ondernemer zijn handen vol heeft aan de controles.” Hij stelt aan het eind van dit jaar met alle partijen te evalueren. “Op basis waarvan ik zal besluiten of er versterking nodig is in het complete maatregelenpakket, waaronder het toezicht. Het heeft mijn voorkeur dit met gecertificeerde BOA’s te doen.”