Bij ongeveer tien huizen in de Acaciastraat is 15 februari het dak naar beneden gekomen.  foto Perry Roovers / SQ Vision
Bij ongeveer tien huizen in de Acaciastraat is 15 februari het dak naar beneden gekomen. foto Perry Roovers / SQ Vision

Acaciastraat: ‘Ramptoeristen lopen zelfs de trappen op’

Algemeen stormschade

TUINZIGT - Wandelaars blijven even staan, automobilisten houden even in. De meeste brokstukken zijn weggehaald maar er zijn nog genoeg sporen te zien van wat er afgelopen weekend zich heeft afgespeeld aan de Acaciastraat in Breda.

Van negen woningen rukte de wind in de nacht van vrijdag op zaterdag de volledige dakbekking eraf. Die belandde voor de woningen, bovenop de auto’s die geparkeerd stonden. Media doken er afgelopen weekend massaal bovenop. NOS, Hart van Nederland, het Jeugdjournaal, ze kwamen allemaal kijken.

“Er zijn al een hoop ramptoeristen langs geweest. Ze lopen zelfs de trappen op, alsof ze de schade willen voelen. Ach, als ze daar vrolijk van worden, moeten ze het vooral doen”, grinnikt Peer Peters van nummer 99. Peters is vandaag thuis om alle instanties zoals schade-experts te woord te staan.

“Alle lof voor Van Haperen. Zaterdag om 18.00 uur was de troep opgeruimd en lag er een noodvoorziening op het dak” Toch begint het grote werk nu pas. “Het huis is op allerlei punten beschadigd. Van het dak, tot de cv-ketel en de garagedeur. De cv durven we niet aan te zetten, dus het is nu behoorlijk koud in huis”, zegt Peters. “Uiteindelijk hoop ik dat het dak wordt gemaakt naar de eisen van 2014 en niet van 2001, toen de huizen zijn gebouwd.”

De bewoners proberen de verzekeraars op een lijn te krijgen hopen dat ze gezamenlijk met een aannemer kunnen gaan werken. Om dit te bereiken zijn de buren continu in contact met elkaar. “De social media zoals Whatsapp komen goed van pas”, lacht Leendert Klaasen, de buurman van Peters. “We leren elkaar wel goed kennen op deze manier.” Terneergeslagen lijken de twee buurmannen niet. “Het gaat uiteindelijk slechts om materiële schade.”

Ook Klaasen vertrouwt erop dat het goed komt. “Natuurlijk kost het je uiteindelijk geld. Je auto krijg je er bijvoorbeeld niet mee terug. Dus als Gaston Starreveld nog geen plannen heeft, mag hij ook wel even langskomen.”