Wagenbouwers leggen de laatste hand aan hun pronkstukken voor de Grote Optocht. foto Debra van der Heide
Wagenbouwers leggen de laatste hand aan hun pronkstukken voor de Grote Optocht. foto Debra van der Heide

Wagenbouwers druk met laatste loodjes voor carnaval

Cultuur carnaval

EMER - De lucht van verf overheerst in de grote loods op bouwlocatie Hekven 2 te Breda. Ongeveer twintig man zijn bezig met de laatste handelingen aan de carnavalswagens voor de grote optocht van 't Kielegat. De hele ruimte is gevuld met bouwers die hard aan het werk zijn. Het geluid van het gezaag overstemt nog net niet de radio die aanstaat. Aanstaande zaterdag moeten de wagens klaar zijn voor de optocht. De leden van C.V. W?rom werken nu voor het eerst met glasvezel in plaats van het gebruikelijke papier-maché.

De wagen van de carnavalsvereniging heeft dit jaar een piratenthema gekregen. Papegaaien, schatkisten en kanonnen zijn te vinden in de werkplaats waar de laatste hand wordt gelegd met glasvezel en klei. “We werken op dit moment met ongeveer vijftien mensen aan de wagen en een paar van ons gaan tot ‘s avonds laat door", aldus Isbrand van den Enden van C.V. W?rom.

Er wordt gebruik gemaakt van glasvezel omdat dit vele malen sterker is dan papier-maché. De felgekleurde bouwwerken zijn minstens zes meter hoog en zijn versierd met verschillende figuren en objecten. Daarnaast staan de potten lijm overal in de werkplaats evenals de klei waar mallen uit worden gemaakt. Leden zijn druk bezig met kwasten in de lijm te dopen om vervolgens hiermee de glasvezel vast te lijmen op de mal.

Verschillende stukken van het piratenschip moeten nog geverfd worden of bewerkt worden met glasvezel. Door mechanismen aan de binnenkant van de wagen kan het schip bewegen en draaien de kanonnen aan de zijkant mee. Aan alles is gedacht, zelfs aan het kraaiennest. Op de vraag waarom deze vereniging is ontstaan heeft Van den Enden een duidelijk antwoord. “Carnaval vierden we altijd al maar nu wilde wij eens wat meer doen. Zo zijn wij in 1998 een carnavalsclub geworden.”

De naam C.V. W?rom was eigenlijk een toevalstreffer. Na lang gepieker kon de vereniging maar geen naam bedenken totdat iemand de vraag stelde waarom zij deze vereniging gestart waren. En zo was de naam W?rom geboren. De wagen rijdt mee in de optocht van maandag en na afloop wordt ie verkocht of afgebroken.

In de loods zijn nog meer verenigingen bezig en ondanks dat ze concurrenten van elkaar zijn, helpen zij elkaar ook. “Een frame van een ander mogen wij best gebruiken als het maar een ander eindresultaat wordt”, vertelt het verenigingslid.

Een overzicht van de optochten in Breda.