Afbeelding

Joy Cathalina Bredaas voorleeskampioen 2014

Cultuur

CENTRUM - De jaarlijkse finale van de Bredase voorleeswedstrijd is woensdagochtend gewonnen door Joy Cathalina van basisschool KBS De Weilust. Zes leerlingen uit groep 7 en 8 streden in de Nieuwe Veste om de titel van voorleeskampioen.

Joy las voor uit het boek ‘Opgepakt’ van schrijfster Hetty van Aar en versloeg hiermee haar tegenstanders. De tweede prijs ging naar Fandi Talouka van basisschool BS Het Noorderlicht. Bob van Oosterhout van BS De Eerste Rith kreeg de derde prijs.

Concertzaal de Nieuwe Veste zat vol met basisschool leerlingen, ouders en supporters die luidkeels de deelnemers aanmoedigden. De zes kandidaten zaten op de voorste rij zenuwachtig te wachten tot zij een stuk mochten voorlezen. In de drieledige jury zat onder andere wethouder Saskia Boelema van Jeugd en Onderwijs. Zij maakte de winnaars bekend en overhandigde de trofee aan Joy.

De kandidaten lazen onder andere voor uit boeken zoals Sjakie en de chocoladefabriek, De Heksen en Het boek van beer. Intonatie en snelheid waren twee van de criteria waar de jury vooral op beoordeelde. Uiteindelijk was Joy met haar rustige en duidelijke stem de beste van de zes.

De hele wedstrijd werd door Marja van Trier gepresenteerd en zij hield het publiek scherp. Terwijl de jury in beraad ging vermaakte Marja de kinderen ondertussen door samen met de leerlingen een lied te schrijven.

De voorleeskampioen Joy Cathalina mag nu gaan voorlezen tijdens de regionale finale. Mocht ze deze winnen dan vertegenwoordigt ze Breda bij de provinciale finale. Met een beetje geluk mag ze ook naar de landelijke finale die op 21 mei 2014 in Utrecht is.