Afbeelding

Sanne Biolik van Scala winnares cartoonwedstrijd

Cultuur

TETERINGEN - Sanne Biolik van VMBO-school Scala is één van de acht winnaars van de cartoonwedstrijd van Veilig Verkeer Nederland. De wedstrijd stond in het teken van fietsverlichting. Woensdagmiddag kwam wethouder Cultuur Selçuk Akinci de prijs uitreiken in de klas van docente Sanne de Laat.

Nietsvermoedend komen de leerlingen de versierde klas binnen. Op tafel staat frisdrank en roze koeken. Nadat de lerares heeft uitgelegd dat de wethouder komt om de prijs uit te reiken, begint het gespeculeer. De kinderen hebben nog geen idee wie er heeft gewonnen en staan voor het raam te wachten tot de wethouder komt. Docente Sanne heeft de klas opgegeven voor de wedstrijd omdat de school altijd mee doet met de opdrachten van Veilig Verkeer Nederland. “De kinderen hebben drie lessen gehad over het maken van cartoons waarbij ze veel moesten oefenen,” vertelt Sanne.

De glazen frisdrank zijn al leeg als de wethouder de klas binnenkomt. Voordat Sanne Biolik haar prijs in ontvangst mag nemen, vertelt wethouder Akinci nog iets over veiligheid in het verkeer. Hij benadrukt dat je op moet vallen tijdens het fietsen. “Het is belangrijk dat iedereen veilig aan het verkeer kan deelnemen. Het allerbelangrijkste is om je licht aan te doen,” aldus de wethouder.

De twee andere genomineerden naast Sanne zijn Julie Boot en Rachel Strik. Ze krijgen van Akinci hun eigen ingelijste cartoon, een bos tulpen en een klein cadeautje. De winnares Sanne krijgt vier kaarten voor de Efteling en daarnaast krijgt de hele klas een cartoonworkshop door cartoonist Marcel Jurriëns. “Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen,” zegt winnares Sanne. Op de vraag wie ze mee gaat nemen naar de Efteling kan ze geen antwoord geven. Ze heeft nog geen idee.

In totaal zijn 1000 kinderen in Brabant aan de slag gegaan met de actie van de VVN. De leerlingen moesten een cartoon maken met het thema fietsverlichting.