Voorgevel plan belastingkantoor Gasthuisvelden zoals Cedrique Steenkamer dat heeft ontworpen.
Voorgevel plan belastingkantoor Gasthuisvelden zoals Cedrique Steenkamer dat heeft ontworpen.

40 seniorenwoningen mogelijk in belastingkantoor

Economie

BREDA - Het belastingkantoor aan de Gasthuisvelden is ideaal om omgevormd te worden naar 40 seniorenwoningen. Dat concludeert studente Cedrique Steenkamer na onderzoek dat ze deed voor haar afstuderen.

Steenkamer (25) studeerde bouwkunde aan de TU in Delft, richting building physics. Die studie richt zich op onder andere het binnenklimaat van woningen. Op die manier kwam ze ook terecht bij het belastingkantoor. “Ik vind dat wetenschappelijk onderzoek maatschappelijk relevant moet zijn. Met die vraag ben ik ook gaan zoeken naar een stagebedrijf voor mijn afstuderen en daar gaan overleggen waar zij behoefte aan hadden.”

In zes maanden afstudeerstage bij het adviesbureau DGMR in Den Haag liep een onderzoek naar een Programma van Aanbevelingen op het gebied van thermisch en visueel comfort van seniorenwoningen uit op een compleet transitieplan voor het Bredase belastingkantoor. “Het is inderdaad een beetje uit de hand gelopen, dat kun je wel zeggen”, geeft Steenkamer toe.

Uitgewerkte bouwtekeningen
Het plan is compleet. Uitgewerkte bouwtekeningen met daarop de lichtinval en warmtebeheersing rekening houdend met de specifieke eisen die er voor ouderen gelden. “Dat betekent dat er extra licht moet zijn, bijvoorbeeld omdat ouderen meer licht nodig hebben bij lezen, maar ook de voorkeur geven aan hogere temperaturen. Dat licht is ook belangrijk voor het slaap-waak-ritme. Als er meer licht is, slapen de ouderen minder overdag.”

“Het is niet een oplossing die voor elk kantoorpand geschikt is”, stelt Steenkamer. “Maar mijn onderzoek heeft wel een programma van eisen opgeleverd dat mijn stagebedrijf bij komende opdrachten kan gebruiken”. Gertjan Verbaan van DGMR vult aan: “En het geeft ook aan hoe je als bouwfysisch adviseur vanuit de inhoud tot creatieve oplossingen kan komen.”

Het plan voor Gasthuisvelden is wel uitvoerbaar. “Ik heb het natuurlijk helemaal alleen uitgewerkt, gebruikmakend van de bouwtekeningen die beschikbaar waren. Constructief gezien, bouwkundig en bouwfysisch klopt het wel, al zitten er vast nog wel haken en ogen aan. De locatie is in elk geval ideaal. Openbaar vervoer voor de deur, dichtbij het centrum, parkeergelegenheid, niet ver van winkels. Zelfs zou op de begane grond nog plaats zijn voor winkels gericht op ouderen.”

In het meer dan 200 pagina’s tellende plan licht Steenkamer alle onderdelen toe, rijkelijk geïllustreerd met bouwtekeningen van binnen en van buiten. Zo is er voldoende ruimte voor rolstoelen in de gangen en biedt het pand zelfs ruimte voor een extra lift waarin zelfs een bed zou kunnen.

Lichtinval van alle kanten
“Uniek is dat elke woning lichtinval langs verschillende kanten heeft doordat het gebouw inhammen krijgt. Ook de gang die het pand in tweeën snijdt heeft daardoor veel meer licht. Het pand krijgt daardoor ook veel meer de uitstraling van een appartementencomplex.”

Afsluitbaar balkon
In het ontwerp heeft elk van de vijf verdiepingen acht woningen, 4 van 60 vierkante meter, twee van 90 en twee van 120 vierkante meter. “Allemaal hebben ze een balkon dat in de winter met schuiframen kan worden afgesloten, waardoor er extra isolatie ontstaat. In de zomer kan het open waardoor er buitenruimte is. Dat is geen eis, maar wel heel fijn.”

Wat gaat dit kosten? “Dat was ook een van de vragen tijdens mijn afstuderen. Dat is het allermoeilijkste, dat ligt ook aan de uitwerking.” Steenkamer hoopt dat ze samen met DGMR ergens gehoor vindt met het plan. “Want het zou wel heel mooi zijn als we het aangevuld met een compleet team zouden kunnen uitvoeren.”