De voorgevels worden uitbundig versierd voor carnaval. Foto Debra van der Heide
De voorgevels worden uitbundig versierd voor carnaval. Foto Debra van der Heide

Cafés bijna klaar voor carnaval

Cultuur carnaval

BREDA – De carnavalsmuziek klinkt uit de stereo’s vermengd met het geluid van zagen en boren. In het centrum van Breda zijn de cafés op donderdagochtend druk bezig met de laatste handelingen voor carnaval. Slingers, ballonnen en beschilderde houten platen versieren de buiten- en binnenkant van de cafés. Nog één dag voor carnaval.

Bij bruin café De Markt is er vanavond voorafgaand aan carnaval een tapas avond georganiseerd die helemaal uitverkocht is. ‘De mert op zun kôpske’ is het thema van dit jaar bij De Markt. “De markt op zijn kop is wel een passende naam omdat iedereen uit z’n dak gaat. Het leukste aan carnaval is om alle dagen te gaan. De laatste paar dagen wordt iedereen een beetje lacherig”, vertelt eigenaar Dirk van der Voort.

De hele binnenstad staat vol met vrachtwagens die fusten bier aan het uitladen zijn. Bedrijfsleider Roy van café de Bruine Pij heeft 3000 liter bier besteld en dat gaat volgens hem allemaal op. “Als we meer drank nodig hebben dan bestellen we dat gewoon in de nacht bij.” Buiten wordt nog hard geklust aan de voorgevel en worden de laatste handelingen verricht. Het motto van het café luidt ‘Ge bleft maor plakke, dweile doen wij wel’.

De kroegmedewerkers halen weer alles uit de kast om een mooie houten voorgevel te maken. Roy van de Bruine Pij benadrukt dat je als café iets extra’s moet doen. “Het levert uiteindelijk zoveel meer op. De omzet voor de horeca is erg groot met carnaval”, aldus de bedrijfsleider.

Vanaf vrijdagavond barst het carnavalsfeest echt los maar donderdagavond kunnen de eerste feestvierders ook al een polonaise lopen. Verschillende cafés houden al een pré-carnavalsfeestje.

Benieuwd waar de optochten in Breda plaatsvinden? Bekijk het overzicht van de carnavalsoptochten.