De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens
De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens

Breda gaat voor permante opvang De Vliet

Politiek

BREDA - Als het aan de commissie Maatschappij ligt, dan blijft De Vliet aan als permanente alcohol- en drugsverslaafdenopvang. Wethouder Meeuwis kan verder in gesprek met opvanguitvoerder SMO en de Rijksgebouwendienst, waarvan Breda het gebouw moet kopen. Op de SP na stemden alle partijen daar donderdagavond mee in.

Meeuwis heeft op verzoek van de raad een onderzoek uitgevoerd om te kijken of permanente opvang aan de Galderseweg mogelijk zou zijn. Dat resultaat bleek positief, tot opluchting van wijk- en dorpsraden in Bavel, Ulvenhout, Teteringen en Brabantpark. Dit houdt immers in dat daar geen grote opvanglocatie komt, zoals uit eerder onderzoek bleek. Dat stuitte veel bewoners tegen de borst.

Ook De Vliet stuitte in eerste instantie op veel protest van omwonenden en andere belanghebbenden. Deze geven echter aan nu geen problemen meer te zien en tevreden te zijn over de gang van zaken. “Ik weet niet of alle 1300 leden van de hockeyclub die destijds een handtekening indienden nu helemaal om zijn, maar hun vertegenwoordiger heeft duidelijk aangegeven ‘geen enkel argument te kunnen hebben om tegen een permanente opvang te zijn’”, stelde de wethouder. “En dat is toch mooi.”

Wethouder Meeuwis gaat op zoek naar een manier om de huidige afspraken over veiligheid en handhaving te continueren. Daarnaast gaven meerdere partijen aan dat ze graag zien dat er náást De Vliet ook een pilot gestart wordt met Housing First. Daar zijn de partijen het over eens, maar Meeuwis maakte wel duidelijk aan dat er altijd voorzieningen als De Vliet nodig blijven in Breda. “Niet iedereen kan naar Housing First, is gebleken uit onderzoeken.”

SP zou dat liever zien, dat daklozen in de wijken worden opgevangen. “Als we zien hoe Breda met haar daklozen om gaat, dan schamen we ons diep”, zei Patrick van Lunteren. “Ze wegstoppen in een oude jeugdgevangenis is niet menswaardig. Het zijn ook gewoon mensen, met een vader en moeder. Die horen thuis in de wijken en buurten, in kleine eenheden.”