Afbeelding

In rolstoel gevangen op perron van station Breda

Algemeen

BREDA - Ze weten het heel goed: je mag niet zomaar het spoor oversteken. Doen ze dat wel, dan riskeren ze een boete van 180 euro. Maar de 21-jarige Soufyan el Darrazi en zijn moeder Ineke Imanse (54) hebben soms geen keus.

Ineke Imanse heeft MS en zit in een rolstoel. “Ik krijg haar zelf de trein in en uit, dat is het probleem niet", zegt haar zoon Soufyan. "Maar je komt ‘s avonds laat het perron niet meer af. Je zit hier gewoon vast.”

Overpad
Omdat op het station in Breda een lift ontbreekt, zijn rolstoelgebruikers genoodzaakt het overpad te gebruiken om het station te verlaten. Dit pad ligt ter hoogte van het Apollo Hotel en loopt over de sporen. Daar mag alleen gebruik van worden gemaakt onder begeleiding van NS-medewerkers. Die hulp moet drie uur van te voren worden aangevraagd. Die service houdt echter op na 23.00 uur. Dat werd in april 2011 pijnlijk duidelijk voor Soufyan en zijn moeder.

'Drie keer om hulp gevraagd'
Na een familiebezoek in Zeeland arriveerden ze even na 23 uur per trein op het station in Breda. “Ik ben naar beneden gelopen en vroeg of iemand met ons mee kon lopen. Ik heb tot drie keer toe een medewerker aangesproken, maar we kregen te horen dat ze na 23.00 uur die hulp niet meer bieden. Uiteindelijk ben ik na veel twijfel zelf het overpad maar overgestoken met mijn moeder.”

Nadat ze waren overgestoken, kwam een medewerker van de dienst service en veiligheid van de NS op hen af en deelde een bekeuring uit van 180 euro. “Terwijl ik meerdere keren om hulp had gevraagd.”

Advies rechter: schakel media in
Ze maakten bezwaar tegen de boete bij de kantonrechter in Breda. Daar haalden ze hun gelijk. “We hoeven die boete misschien niet meer te betalen, maar het probleem is na drie jaar nog steeds niet opgelost. De rechter gaf ons het advies de media maar op te zoeken om iets geregeld te krijgen.” Na navraag bij de rechtbank in Breda kan een woordvoerster dat bevestigen. Soufyan: “Het is nergens zo slecht geregeld als in Breda. Ik snap het niet, na 23.00 uur rijden er toch ook treinen? Op Schiphol bijvoorbeeld, worden we wél na 23.00 uur geholpen. En in Zeeland, zoals in Middelburg, mogen we zonder begeleiding oversteken.”

'We kunnen geen maatwerk leveren'
Volgens een woordvoerster van de NS is het alleen op grotere stations mogelijk om na 23.00 uur begeleiding te krijgen. De woordvoerster geeft wel toe dat het huidige, oude station in Breda slecht toegankelijk is voor invaliden. “Breda is daarin een uitzondering.” Toch ziet ze momenteel geen andere oplossing, tot het nieuwe station met betere faciliteiten klaar is.“Wij bieden die service tot een bepaald uur in de avond. Als een medewerker na dat tijdstip beneden toezicht houdt, kan die niet zomaar naar boven gaan om die hulp te verlenen en het station onbemand achterlaten.”

Moeten rolstoelgebruikers dan maar zorgen dat ze voor 23.00 uur op het station zijn gearriveerd? “Daar komt het wel op neer, ja. Ik begrijp dat deze meneer 23.00 uur te vroeg vindt, maar we kunnen geen maatwerk leveren en mensen hier speciaal voor in dienst nemen. Daar is nu eenmaal te weinig vraag naar.”

Stationsverbod
Volgens Soufyan dreigen NS-medewerkers nu zelfs met een stationsverbod. “We zijn afhankelijk van het openbaar vervoer. Ik heb geen rijbewijs. En al zou ik dat hebben: dan moet ik haar in en uit de rolstoel tillen. Dat geeft haar pijn. Het reizen met een bus en een trein is voor ons veel prettiger. Zo kan ze in de rolstoel blijven zitten.”