Logo bredavandaag.nl
Baggeren vijver Wolfslaar. foto GroenLinks
Baggeren vijver Wolfslaar. foto GroenLinks

Gevaarlijk drijfzand door baggerwerk vijver Wolfslaar

BREDA - Afschrikwekkende borden en grote hekken doen vermoeden dat er iets vreselijks gebeurd is bij de vijver in Wolfslaar. Dat blijkt mee te vallen. Omdat de vijver wordt schoongemaakt is het waterpeil teruggebracht, daardoor is er een sliblaag bloot komen te liggen. “En daar kun je in wegzakken, vandaar de waarschuwingen”, aldus de woordvoerder van de gemeente.


Het baggerwerk duurt vier weken en is afgelopen maandag begonnen. Het werk was noodzakelijk omdat gedurende vele jaren er veel blad in de vijvers is gewaaid. Inmiddels heeft het zich opgehoopt tot een dik pakket slib. De vijvers worden daardoor ondiep en de waterkwaliteit niet optimaal, zo meldt de gemeente. Het slib wordt weggehaald. De aanwezige vissen zijn inmiddels gevangen en in een ander deel van de vijver uitgezet.

GroenLinks is niet helemaal gelukkig met de gang van zaken en kijkt of de planning anders had gekund. “Door de zachte winter zijn amfibieën al weer aan het wakker worden. Als je dit aan het eind van het najaar doet, kun je weinig kwaad doen. Wij gaan kijken hoe dit gelopen is”, aldus een woordvoerder van de partij.

De gemeente Breda laat weten dat er gewerkt naar de regels van de flora- en faunawet. "Er worden op maximaal twee locaties baggerwerkzaamheden uitgevoerd waardoor er zo min mogelijk verstoring is", zegt de woordvoerder. Ook zouden de amfibieën, voor zover die gebruik maken van de grote vijver, vooral aan de oever van de vijver zitten. Door de methode van het baggeren, waarbij de oevers met rust worden gelaten, lopen deze dieren geen gevaar."

Verder zegt de woordvoerder dat de gemeente van tevoren niet had kunnen weten dat het zo'n zachte winter zou worden en dat de aanbesteding voor die tijd al lang in gang was gezet.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief