Foto BredaNu
Foto BredaNu

Bijna voltallig PBO BredaNu stapt op

Algemeen

BREDA - Dertien van de veertien leden van het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO) van lokale omroep BredaNu hebben aangegeven ermee te stoppen. De leden zijn het niet eens met de door het bestuur gevolde koers, geeft Frits ten Cate aan namens het bestuur.

De leden van het PBO voelen zich niet gehoord door het bestuur, stelt Ten Cate. “Ik heb afgelopen weken meermaals gehoopt dat het bestuur conclusies zou trekken uit alle geluiden uit de samenleving. In de krant en andere communicatie geeft het bestuur aan dat zij verder gaan met het beleid zoals opgesteld door management, bestuur en PBO. Op dit moment zijn twee van deze drie partijen weg bij BredaNu, ik hoop dat het bestuur hieruit haar conclusies kan trekken en inziet dat zij elke vorm van steun verloren hebben”, schrijft Ten Cate in een mail aan alle betrokkenen.

Niemand blij
“Niemand is blij met deze stap”, verwoordt hij namens de anderen. “Wij hadden het gevoel dat we niet gehoord werden. Wij wilden meer kwantiteit, het bestuur bleef hameren op meer kwaliteit. Het bestuur maakt een keuze, ongeacht het PBO.”

In de mail geeft Ten Cate aan dat het PBO tot op heden altijd zijn steun heeft gegeven aan de huidige koers en prestaties, maar dat er gestuurd moet worden op kwantiteit op het moment dat daar ruimte voor is in het budget in 2014 dus. “Dit staat ook vermeld in het programmabeleid. Het bestuur heeft Bas Kock aangetrokken met de motivatie dat er een kwalitatieve inpuls moet komen binnen BredaNu, dit staat dus lijnrecht op hetgeen wat het PBO in haar vergaderingen en in het beleid aangeeft.”

Warm hart
De PBO leden geven aan dat zij begonnen zijn omdat ze BredaNu en Bas Bakker en Joost van Leeuwen een warm hart toedroegen, stelt Ten Cate in de mail. “Omdat zij mensen wisten te binden, inspireren en vanuit de ambitie om iets moois te maken ertegenaan gingen.”

Voor hen was er nu maar een stap mogelijk, schrijft hij: “Het vertrouwen van het PBO in het bestuur is weg en met het huidige bestuur zal niet verder gewerkt kunnen worden.” Opgestapt zijn José Olislagers, Peter Melissen, Barbara Putters, Marian Hulshof, Rens Couweleers, Jack Voesenek, Chris Roelants, Jeroen Berkhout, Rob van Uden, Wilfred Jonkhout, Frits ten Cate, Michiel Stevens. Alleen Khadija Ballaj blijft zitting houden in het PBO.

Onderzoek CvdM
BredaNu heeft vier maanden de tijd om een nieuwe representatief PBO samen te stellen, zo laat het Commissariaat voor de Media (CvdM) in een reactie weten. Die periode gaat in nadat het CvdM een onderzoek heeft ingesteld. Dat start nadat een melding is gekomen van het opstappen. “En als er een nieuw PBO is gaan we daarmee naar de gemeente om de representativiteit te toetsen.”