Wethouder Saskia Boelema helpt met verhuizen van de basisscholen De Watervlinder en de Samenloop.
Wethouder Saskia Boelema helpt met verhuizen van de basisscholen De Watervlinder en de Samenloop.

Vier ton Breda voor voorschoolse educatie

Algemeen

BREDA - Breda stelt vier ton beschikbaar voor het toegankelijk maken van voorschoolse educatie voor alle Bredase kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Die voorschoolse educatie moet in de eigen wijk komen en zonder financiële belemmeringen.

Om dit te bereiken gaan aanbieders van kinderopvang, het basisonderwijs en Gemeente Breda de handen ineenslaan. Voorschoolse opvang moet ervoor zorgen dat alle peuters een goede start maken op de basisschool. Ook zou tegelijkertijd ontwikkelingsachterstand voorkomen worden.

Een van de maatregelen die genomen wordt om de toegankelijkheid te verbeteren is het invoeren van een tegemoetkoming in de kosten voor voorschoolse opvang voor kostwinnergezinnen. Die komen nu niet in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten door de belastingdienst. Breda stelt hier per 1 april € 400.000 voor beschikbaar.

In 2012 maakten Gemeente Breda, Kober, Surplus, het primair onderwijs en het Rijk afspraken over een kwaliteitsimpuls in de Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE). Deze afspraken zijn vastgelegd in het Masterplan ‘Taal doet ’t’. Dit heeft onder andere al opgeleverd dat medewerkers geschoold zijn in VVE-methodieken, dat alle kinderen met een indicatie van het consultatiebureau (met een risico op achterstand in de ontwikkeling) naar een voorschool kunnen en dat ouders gestimuleerd worden in de begeleiding van hun peuter via intensieve programma’s ouderbetrokkenheid.