Yvonne Né in actie  op het station in Breda. Dichters tussen de rails, zaterdag 24 januari. foto Marianne van Meel
Yvonne Né in actie op het station in Breda. Dichters tussen de rails, zaterdag 24 januari. foto Marianne van Meel

Bundel Bredase dichteres Né voor publicatie al gewild

Cultuur

BREDA - Een nieuwe dichtbundel had de Bredase dichteres Yvonne Né al samengesteld. Daarmee was de publicatie niet geregeld. Waar het in het verleden daarna aan de uitgever was, moest Né nu zelf aan de slag. Of ze zelf geld voor marketing, drukken en distributie kon meebrengen.

Daarop ging ze aan de slag met crowdfunding. “Ik had geen idee of het aan zou slaan”, zegt Né. “Deze crowdfunding is natuurlijk uit nood geboren. Ik ben gewend dat de uitgever de productie regelt, maar door de crisis kan dit niet meer. In gesprek met het Brabants Centrum voor Kunst en Cultuur kwamen we op dit idee.”

Met crowdfunding slaagt een project alleen als er genoeg mensen geld in willen steken. Na slechts één dag heeft de Bredase kunstenares Yvonne Né al 2.735 euro binnengehaald met crowdfunding. Ze zit hiermee al op meer dan 70% van het totaalbedrag van 3.750 euro, wat ze wil gebruiken voor de uitgave van haar dichtbundel ‘De werkelijkheid houdt het lang vol’.

Toch vindt Né niet dat alle boeken de toets van crowdfunding moeten doorstaan. “Diversiteit is belangrijk. Als alleen boeken die massaal gesteund worden de productie halen, leidt dat tot uniformiteit. Dat is het tegendeel van vrijheid.”

De actie loopt nog 45 dagen. Mensen kunnen deze hele periode blijven doneren, ook als het eindbedrag al bereikt is. "Het extra geld zal dan gebruikt worden voor marketing, om de bundel ook landelijk aan te prijzen."