Afbeelding

Nieuwe aanbesteding passantenhaven Prinsenkade

Economie

BREDA - De gemeente start een nieuwe aanbesteding voor een passantenhaven langs de Nieuwe Prinsenkade. De in oktober vorig jaar gestarte aanbesteding is mislukt, erkent wethouder Cees Meeuwis.

Om te voorkomen dat booteigenaren tevergeefs richting de Nieuwe Haven varen moet er een tijdelijke voorziening komen ter hoogte van de taxistandplaats. Die moet 50 tot 100 meter lang worden. Daarnaast gaat de gemeente de kade voorbij de Hoge Brug beschermen zodat deze niet kapot gevaren wordt door aanmerende bootjes. Meeuwis: “Het aanleggen van zo’n tijdelijke steiger geeft ons ook weer tijd voor de nieuwe procedure.”

De voorwaarden in de oorspronkelijke aanbesteding bleken te lastig voor de ondernemers. Zo moesten de ondernemers zelf investeren in aanlegsteigers. De financiering daarvoor op basis van alleen passanten bleek lastig. “Maar tijdens zo’n aanbestedingsprocedure kun je de voorwaarden niet meer veranderen”, aldus de wethouder. Ondernemers gaven eerder tegenover BredaVandaag.nl al aan niet mee te doen in de aanbesteding vanwege de te grote onzekerheid.

De deelnemers zoeken zekerheden, die liggen er bij vaste ligplaatsen, zo is Meeuwis gebleken. Het is de bedoeling dat dit in de nieuwe procedure wordt meegenomen. Daarmee komt er meer zekerheid dan alleen de aanname van vijf- tot zesduizend jaarlijkse passanten.

Ook gaat Breda bekijken of ze een rol kan bespelen in de financiering van de nieuwe passantenhaven.