De Grote Kerk krijgt een klein zusje van Delfstblauw.
De Grote Kerk krijgt een klein zusje van Delfstblauw.

Grote Kerk krijgt Delftsblauwe variant

Economie

BREDA - Breda krijgt een Delftsblauwe miniatuurversie van de Grote Kerk. Het bijzondere aardewerk is bedoeld als exclusieve herinnering aan de stad én als relatiegeschenk van de gemeente bij bijzondere gelegenheden.

De gemeente Breda laat er in eerste instantie honderd produceren bij Koninklijke Goedewaagen. Ze gaan verkocht worden onder meer bij de VVV. De verkoopprijs is nog niet bekend. “Het moet een collectorsitem worden”, aldus wethouder Cees Meeuwis.

De kleine Grote Kerk wordt ongeveer 30 cm hoog en 30 cm breed. “Hij wordt met de hand geschilderd. Voor de mal is de kerk eerst in zijn geheel opgemeten”, vertelt Meeuwis. Het produceren van de mal bleek ingewikkelder dan gedacht. “Omdat het schip en de toren in een geheel gemaakt moeten worden. Goedewaagen moet de mal zo maken dat de kerk er in zijn geheel uit gehaald kan worden. Het is het meest geavanceerde ding dat ze ooit gemaakt hebben.”

Het eerste idee voor deze Grote Kerk voor thuis kwam al vier jaar geleden. Vanwege de ingewikkelde productie duurde de realisering langer dan gepland. Het eerste exemplaar moet rond de kunst- en antiekbeurs Art Breda het licht zien. Die beurs is van 6 tot en met 13 april op het Chasséveld.