Het park zat tijdens de wekelijkse Palm Parkies goed vol. foto Peter Visser
Het park zat tijdens de wekelijkse Palm Parkies goed vol. foto Peter Visser

'Bredase evenementen leveren stad 43 miljoen op'

Economie evenementen

BREDA - De meer dan negentig procent van de Bredase evenementen zijn samen goed voor een totale economische productie van 43,4 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek van de NHTV in opdracht van de gemeente Breda naar de economische invloed van de evenementen op de stad.

De onderzoekers namen de effecten van 22 evenementen mee in het onderzoek, waaronder Dancetour, Bredase Singelloop, Breda Live en HBO intro festival.

De 22 Bredase evenementen trekken tot 1,1 miljoen bezoekers per jaar naar de stad. Bezoekers, deelnemers en organisatoren zijn goed voor 25.000 overnachtingen. Niet alleen de horeca, maar ook handel, vervoer en verhuur profiteren volgens de onderzoekers van de evenementen. De bedrijvigheid rond de evenementen levert volgens het onderzoek 251 fulltime banen op.

Volgens wethouder Economische Zaken Cees Meeuwis tonen de cijfers aan dat evenementen een economisch instrument zijn voor de stad. "Nog los van de culturele waarde en verblijfswaarde voor de bewoners. Zo’n 3.600 vrijwilligers zijn betrokken bij de organisatie van de evenementen, dat is enorm. Wanneer je daarbij bedenkt dat achter elke vrijwilliger nog veel anderen hun betrokkenheid tonen, spreek je van een substantieel deel van de Bredase bevolking.”

NHTV deed onderzoek door een vragenlijst rond te sturen onder organisatoren. Binnenkort vinden onder andere de Haagse Beemden Loop, Dancetour en het Breda Jazz Festival weer plaats.