foto Ivo van Stiphout
foto Ivo van Stiphout

Achteruitloper Nesseem neemt fiets achteruit

Algemeen

BREDA - Op de Grote Ypelaarsdreef fietst een man op een driewieler achteruit. Voorbijgangers kijken hem verbaasd na. Door een spiegeltje dat op zijn fietshelm zit geplakt kan hij zien waar hij heengaat. Iemand die de weg kwijt is? Nee, Bredanaar Rait Nesseem probeert met deze opmerkelijke actie geld op te halen voor het goede doel.

Vorig jaar liep Rait 80 kilometer achteruit en dit jaar gaat hij nog een stapje verder. Voor het goede doel fietst hij op 1 april - ‘echt geen grap’ - maar liefst 30 kilometer achteruit. Zijn loopactie leverde 1035,80 euro op. Dit jaar wil hij zichzelf overtreffen. “Na achteruit lopen is achteruit fietsen het logische en toch opvallende vervolg.” De opbrengst gaat dit jaar naar het Repair Café in Breda. Vrijwilligers repareren daar gratis bijna alle spullen. Bezoekers kunnen zelf kiezen of ze een donatie willen doen.

Rait is een werkloze chefkok en zit in de Wajong. Hij besteedt zijn tijd met vrijwilligerswerk als gastheer bij het Repair Café. “Ik kan wel de hele dag op mijn kont blijven zitten, maar ik doe liever iets terug voor de samenleving.”

“Het begon toen ik gediagnosticeerd werd met obesitas en ik meer moest gaan bewegen”, vertelt Rait. “Ik probeerde een keer achteruit te lopen en dat beviel zo goed dat ik besloot om er geld mee op te halen voor Help ons Helpen, waar ik destijds vrijwilliger was.” Net als het achteruit lopen is het achteruit fietsen uniek, Rait is de enige in de wereld die dit doet.

In het begin was achteruit fietsen lastig, want als je achteruit rijdt is links rechts, en rechts links. “Ik ben een keer gevallen, toen een auto lomp over de weg reed. Daar schrok ik zo van dat ik mezelf in een reflex tegen de stoeprand aan stuurde.” Verder heeft Rait nog geen ongelukken gehad. De fiets is eigenlijk gemaakt voor gehandicapten en kon toevallig al achteruit rijden. Rait mag de driewieler lenen van een lokale fietswinkel.

Mensen kijken wel raar op als ze iemand achteruit zien fietsen. “Alles goed meneer”, roept een meisje van ongeveer vijftien jaar spottend. “Dat hoor ik wel vaker”, zegt Rait. “Maar zodra mensen weten waarom ik het doe en waarvoor, krijg ik alleen maar positieve reacties.”

Toch lopen de donaties nog niet storm. “Ik ben nu drie weken bezig en ik heb tien euro”, zegt Rait. Vorig jaar zorgden vooral de landelijke uitzendingen van Hart van Nederland en Man Bijt Hond voor meer donateurs. “Dit jaar heeft BNN een item opgenomen, gepresenteerd door Kraantje Pappie. Dat wordt of donderdag 13 maart of donderdag 20 maart uitgezonden. Ik hoop dat het balletje daardoor wel gaat rollen.”

Ook voor komende jaren wil Rait een ludieke actie bedenken. “Ik weet nog niet wat, maar zolang ik opvallende ideeën kan verzinnen, blijf ik bezig.”

Wie Rait in actie wil zien of hem wil steunen: zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur test hij zijn fiets op de Grote Markt.