Logo bredavandaag.nl
Woningen in de Vestingstraat worden in de periode maart - juni opgeknapt. foto Debra van der Heide
Woningen in de Vestingstraat worden in de periode maart - juni opgeknapt. foto Debra van der Heide

Eerste tegels uit muur getikt Vestingstraat

BREDA – Met een gele helm, wit overall en een grote boor staat directeur vastgoed van WonenBreburg Aline Zwierstra in de badkamer op Vestingstraat 4. De eerste tegels worden van de muur getikt. Hiermee wordt de symbolische start gegeven voor het onderhoudstraject.


In de straat worden in totaal 77 woningen aangepakt waar per woning wordt gekeken wat er moet gebeuren. Volgens Aline Zwierstra is het een belangrijk moment dat er nu eindelijk gestart kan worden. “Het valt niet mee voor de bewoners maar het begin is nu gemaakt. Zo kunnen we er weer mooie paleisjes van maken,” aldus Zwierstra. Na het hakken verplaatst iedereen zich naar de modelwoning op nummer 32. Hier hebben bewoners de veranderingen kunnen zien.

Bewoner Koos Vrolijk woont sinds vier jaar op de Vestingstraat. “De liefde heeft mij hier naar toe gebracht na het overlijden van mijn vrouw. Ik ben erg blij met het onderhoud. Het wordt alleen maar mooier.” Vrolijk krijgt onder andere een nieuwe badkamer, CV en keuken. Volgens woonconsulent WonenBreburg Roger van Leeuwen was hij zo enthousiast dat hij afgelopen zaterdag tijdens de opruimdag zelf al begon te slopen. “Als ze komen dan kunnen ze gelijk beginnen. Ik ben blij dat ik hier kan blijven wonen,” vertelt de bewoner.

In juli 2013 werden de woningen onderzocht op asbest door WonenBreburg. De gevonden asbest in ventilatiekanalen en wandplaten zouden geen gevaar opleveren. Toch worden deze verwijderd en krijgen de woningen nieuwe gevels, kozijnen en beter isolatie. Bewoonster Wendy woont hier al vanaf haar derde en heeft sinds 4,5 jaar een eigen woning. Hier wordt alleen een vochtprobleem aangepakt en een asbestkoof weggehaald in de slaapkamer.

Niet elke woning krijgt een nieuwe badkamer en centrale verwarming. “De betaalbaarheid is bij deze woningen het belangrijkste", geeft de projectleider aan, daar de kosten deels verrekend worden in de huur.

"Er is veel betrokkenheid onder de mensen omdat ze hier zo lang wonen”, vertelt Van Leeuwen. Dit benadrukt bewoonster Wendy ook. “Er is veel veranderd maar vroeger was dit een echte volkswijk. Ik wil hier niet weg want het voelt eigen”, zegt Wendy.

De aannemer Huybregts Relou is per woning ongeveer drie weken bezig. De bewoners blijven tijdens het onderhoud in de woning wonen. Over drie maanden moeten de werkzaamheden afgerond zijn. WonenBreburg trekt per woning gemiddeld ruim 55.000 euro uit. Dit is inclusief de kosten voor de asbestverwijdering.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief