foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Rithmeesterpark nieuwe locatie ZonneWijde

Economie

BREDA - Het Rithmeesterpark wordt de tijdelijke locatie voor anderhalve hectare met mobiele zonnepanelen. De zogeheten ZonneWIJde, die genoeg stroom levert voor 350 huishoudens, is een initiatief van Breda DuurSaam. Donderdagochtend 13 maart tekent de gemeente Breda een intentieovereenkomst, bevestigt een van de initiatiefnemers Derk Hueting.

De toezegging van de gemeente betekent niet dat de ZonneWijde er definitief gaat komen, daar zijn eerst nog investeringen voor nodig van burgers en bedrijven. Breda DuurSaam krijgt wel een rentevrije lening van 150.000 euro van de gemeente, wat onder andere gebruikt gaat worden voor het betalen van vergunningen.

“Voor het loskomen van het project moet ten minste een hectare gevuld worden met zonnepanelen”, aldus Hueting. “Dan ligt het rendement hoger dan 2,5% en gaat Breda DuurSaam van start met de ZonneWijde.” Hueting denkt dat veel inwoners van Breda de omschakeling naar een duurzame energievoorziening wel willen maken, maar dat ze de stap op dit moment te groot vinden. “Door samen te werken in de coöperatie dragen alle leden de initiële kosten en risico’s. Elk lid is eigenaar van de coöperatie en dus van het zonnepark en heeft daarmee lange termijn voordelen op zijn investering.”

Investeerders hoeven niet meteen hun gehele investering te betalen, een aanbetaling van een paar tientjes voldoet voldoet. “Pas als zeker is dat de ZonneWijde van de grond komt kunnen de beleggers investeren. En als het niet lukt krijgen de investeerders hun aanbetaling gewoon terug.”

Hueting is blij met deze ontwikkeling. “We zijn er nog niet, maar dit is een grote stap in het proces na veel overleg en onderhandelen.” Komt het braakliggende Rithmeesterpark in ontwikkeling dan worden de panelen verplaatst, of naar de daken van de gebouwen, of naar een nieuw terrein.