Afbeelding

Bredanaars: ‘Gratis fietsenstalling, schoolzwemmen terug’

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - Als het aan de Bredanaren ligt komt het schoolzwemmen terug, wordt fietsenstallen weer gratis en moet de gemeente stoppen met financiële steun aan NAC. Dat blijkt uit de resultaten van de Stemwijzer. Bijna 12000 mensen hebben de stemwijzer ingevuld.

Na het invullen van de Stemwijzers verschijnen de resultaten van de andere stemmers. Daaruit blijkt onder meer dat 64% van de stemmers het eens is met de stelling dat schoolzwemmen weer terug moet komen, ook al kost dat de gemeente geld. Van de partijen zijn D66, PvdA, CDA en VVD het hiermee oneens.

De redding van NAC in het afgelopen najaar heeft de sentimenten rond steun aan de club duidelijk beïnvloed. 71% van de deelnemers aan de Stemwijzer wil de financiering van NAC door de gemeente stopzetten. Hier is alleen Trots/OPA het mee oneens alle andere partijen zijn het eens met de stelling, ook al is niet duidelijk wat precies wordt bedoeld met steun en stopzetten. Zo is de gemeente nog steeds eigenaar van het stadion.

Verschillende partijen hebben zich de afgelopen maand geschaard achter een voorstel van winkeliers om parkeren in de aanloopstraten de eerste 30 minuten gratis te houden. Daarmee zitten ze op een lijn met de Bredase burger, daar de stelling ‘De parkeertarieven voor auto’s in de binnenstad moeten omhoog’ door was 81% van de stemmers met oneens beantwoord. Alleen Groenlinks is voor hogere parkeertarieven.

Gratis fietsen stallen is een ander onderwerp waar de deelnemers aan de Stemwijzer het over eens zijn. 78% wil weer gratis fietsenstallingen en daarmee terug naar de situatie van een paar jaar geleden. De partijen Trots/OPA en VVD zijn het hier mee oneens.

Over de langdurige leegstand en studentenhuisvesting in Breda zijn in de afgelopen jaren al meerdere plannen geweest. Toch blijft de wens van de kiezers om dit aan te pakken. Maar liefst 83% is van mening dat in langdurig leegstaande kantoorpanden studentenhuisvesting moet komen. De VVD,GB en Breda97 zijn hier niet mee eens. De andere partijen willen Breda als studentenstad behouden en zien kantoorpanden als oplossing voor het tekort aan studentenwoningen.

Of de wensen van de stemmers resulteren in concrete plannen is nog afwachten. Nog een kleine week kan de Stemwijzer ingevuld worden.