Schaduwverkiezingen Stedelijk Gymnasium 2014. foto Ivo van Stiphout
Schaduwverkiezingen Stedelijk Gymnasium 2014. foto Ivo van Stiphout

Honderd procent opkomst bij verkiezingen Stedelijk

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

CENTRUM - Op een podium in de aula van het Stedelijk staan vijf laptops. Het zijn de stemhokjes van de Bredase gemeenteraadsverkiezingen voor scholieren. Ze zijn afgeschermd door een drieluik, want ook al tellen de stemmen niet mee, verkiezingen zijn anoniem. Willemijn (15) en Keke (16) wachten aan een tafeltje tot de volgende klas langskomt om te stemmen.

Alle 850 leerlingen van het Stedelijk Gymnasium mogen maandag 17 maart hun stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. In tegenstelling tot de daadwerkelijke raadsverkiezingen, heeft het stedelijk wel een opkomst van honderd procent. Deze middelbare schoolverkiezingen zijn een initiatief van ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. Docent geschiedenis en maatschappijleer Dennis van Meer zorgt dat de verkiezingen goed verlopen.

“We willen de leerlingen nu al laten zien hoe verkiezingen in hun werk gaan. We proberen ze bewust te maken van de verkiezingen en hun rol daarin. Het zijn toch de stemmers van de toekomst en sommigen mogen zelfs al stemmen”, aldus van Meer. Elke leerling krijgt een unieke inlogcode. Hun naam wordt afgestreept bij Willemijn en Keke, zodat niemand dubbel kan stemmen.

De eerste drie jaren hebben nog geen maatschappijleer, dus die hebben speciaal voor de verkiezingen een les staatsinrichting gehad waarbij ze de kieswijzer in hebben gevuld. Die wijzer wordt veelal als leidraad gebruikt. Jan (16): “Bij mij kwam D66 uit de kieswijzer, dus daar heb ik vooral veel over gelezen ter voorbereiding.” Dat zijn ouders ook D66 stemmen heeft daar volgens Jan geen invloed op gehad. “Nee, daar kwam ik pas achter nadat ik mijn keuze had gemaakt.”

Ook Anne (14) en Brechtje (15) nemen hun kiesrecht serieus. Anne: “Bij mij kwam de D66 uit de kieswijzer. Daar ben ik het wel mee eens.” Brechtje voelt zich volgens de kieswijzer het meest vertegenwoordigd door de VVD. “Alleen jammer dat ze niks zeggen over de alcoholleeftijd.”

Ondanks dat de meeste leerlingen te jong zijn om echt te stemmen, merkt van Meer dat zijn leerlingen deze schaduwverkiezingen wel degelijk serieus nemen. “Vooral de ouderejaars zijn nieuwsgierig en enthousiast over verkiezingen. Voor hun komt het echte stemmen natuurlijk ook dichterbij.” Hij voegt daar aan toe: “Natuurlijk zitten er altijd grapjassen tussen. Daar zijn ze jong voor. Maar het scheelt veel dat de PVV niet meedoet, dus het ‘ergste’ wat ze kunnen doen is blanco stemmen.”

Dinsdag 18 maart om 17:00 wordt de uitslag van de landelijke scholierenverkiezingen bekend.