Abonnementhouders werken in de paarse kamer die in verbinding staat met de haardkamer waar bezoekers een kopje koffie drinken. foto Debra van der Heide
Abonnementhouders werken in de paarse kamer die in verbinding staat met de haardkamer waar bezoekers een kopje koffie drinken. foto Debra van der Heide

Stadskamer: Koffie-lunchroom, maar dan anders

Economie

BREDA – De geur van versgebakken appeltaart komen de bezoekers tegemoet als de deur van lunchroom De Stadskamer in de St.Janstraat open gaat.

De Stadskamer is geen lunchroom als alle anderen, want het is ook een leer- en werkplek voor mensen met een beperking.“Dit is een plek voor de mensen in de bediening waarbij ze in direct contact staan met de maatschappij en de binnenstad”, zegt Lukas Ruijs, die samen met zorgmanager Dymph Smolders De Stadskamer is begonnen. De appartementen gelegen aan de Hof van Hersbeek zijn een combinatie van begeleid en gewoon wonen, in totaal 48 woningen.

Door de contacten van Smolders is er een samenwerking ontstaan met zorginstellingen zoals de GGZ en Wajong. “De vier medewerkers die er nu werken worden op afstand begeleid en gecoacht. Het begint meestal als een soort van snuffelstage. Als het aan beide kanten bevalt dan kijken we verder.”

De lunchroom in hartje Breda is gevestigd in een gedeelte van de voormalige St.-Antoniuspastorie naast de Antoniuskathedraal. De pastorie is zes jaar geleden gerestaureerd door architect Lukas Ruijs, waarna hij de gehele Hof voor woningcorporatie WSG ontwierp. Drie aaneengesloten kamers bleven lang leeg staan. Daarop ontstond het idee om hier iets mee te gaan doen.
Alle drie de kamers hebben een andere naam die verwijst naar de inrichting. De paarse kamer naar het paarse klassieke behang, de haardkamer heeft een betegelde openhaard en de tuinkamer is licht, open en kijkt uit op de tuin. “We gaan voor een rustige en klassieke sfeer: het huiskamer gevoel, en de gasten genieten hier van een kannetje koffie of potje thee”, vertelt initiatiefnemer Lukas Ruijs.

Naast de appeltaart en andere zoetigheden kunnen klanten hier ook terecht voor een hartige lunch. Een dagsoep, een broodje beenham, tosti, en groentetaart staan ook op de kaart. Het gebak komt uit het Princenhaagse bakatelier en ook de beenham en het brood komen uit Princenhage.

De Stadskamer is elke vrijdag, zaterdag en zondag open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Van maandag tot en met donderdag kunnen zzp’ers hier werken. Die krijgen toegang met een speciale sleutel nadat ze zich hebben aangemeld.