De uitslagenavond na de verkiezingen van 19 maart 2014 in het stadskantoor. foto Wijnand Nijs
De uitslagenavond na de verkiezingen van 19 maart 2014 in het stadskantoor. foto Wijnand Nijs

Verkiezingsavond 2014: EINDUITSLAG SP 6, D66 8, VVD 8, PvdA 4

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - De stembussen zijn gesloten, de stemmen worden op dit moment geteld. BredaVandaag houdt u hier de hele avond op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens deze verkiezingsavond Naar verwachting wordt rond 23.30 bekend hoe de voorlopige uitslag eruit ziet.

23:38 EINDUITSLAG
D66 wint drie zetels en komt daarmee op 8 zetels. Dat houdt in dat de partij samen met de VVD de grootste is. De VVD verloor 1 zetel en komt daarmee op 8 zetels. PvdA wordt gehalveerd in Breda en gaat naar vier zetels. CDA blijft stabiel op zes staan. GroenLinks verliest één zetel en komt op drie. Verdubbeling is er voor de SP, die naar zes zetels gaat. BOB krijgt één zetel, Breda'97 weet haar twee zetels te behouden. TROTS/OPA krijgt één zetel. GemeenteBelangen Breda krijgt nul zetels en komt dus niet in de raad.

23:21
De stemmen zijn geteld bij alle 84 stembureaus.

VVD: staat op 8 zetels (-1)
Pvda: staat op 4 zetels (-4)
CDA: staat op 6 zetels (+0)
D66: staat op 8 zetels (+3)
GroenLinks: staat op 3 zetels (-1)
SP: staat op 6 zetels (+3)
BOB: staat op 1 zetel (+0)
Breda'97 staat op 2 (-0)
GemeenteBelangen Breda staat op 0 (-1)
TROTS/OPA staat op 1 (+0)

23:26 uur
Een grafiek met de voorlopige uitslagen.

23:25 uur
Opkomst was dit jaar 45,6 procent. Dit is iets lager dan vier jaar geleden, toen was het opkomstpercentage 48,1 procent. Het verwachte opkomstdrama blijkt minder dan verwacht. In dorpen is de opkomst hoger.

23:07 uur
In de wijken Bavel, Zuid-Oost en Breda Noord zijn alle stemmen geteld.
In Bavel is CDA heer en meester. Met 30 procent van de stemmen leiden zij daar het klassement. VVD volgt met 20,5 procent. D66 doet het niet slecht in Bavel en heeft 14 procent van de kiezers achter zich gekregen.

Zuid-Oost (Ginneken, Overakker, Mastbos, IJpelaar) is VVD-gebied. Zij haalden daar een kwart van de stemmen binnen. Een tweede plek is er voor D66 met 21 procent van de stemmen. Daarna volgt SP met 13 procent.

Breda Noord is vast in handen van de SP. De socialisten haalden daar 26 procent van de stemmen op. Daarna volgt de PvdA met 16,7 procent. Een derde plek is er voor D66, dat 14,5 procent van de stemmen heeft.

22:52 uur
De tweede uitslagenronde is bekendgemaakt. Bij 56 van de 84 stembureaus is geteld.
VVD: staat op 8 zetels (+0)
Pvda: staat op 4 zetels (-4)
CDA: staat op 6 zetels (+0)
D66: staat op 7 zetels (+2)
GroenLinks: staat op 3 zetels (-1)
SP: staat op 7 zetels (+4)
BOB: staat op 1 zetel (+0)
Breda'97 staat op 1 (-1)
GemeenteBelangen Breda staat op 1 (+0)
TROTS/OPA staat op 1 (+0)

22:15 uur
Patrick van Lunteren (SP, staat nu op 8 zetels) geeft een eerste reactie: "Pure euforie. Dit is een beloning voor vier jaar lang keihard werken. Het kan nog wel een klein beetje op en neer gaan, maar dit is fantastisch. Een flinke beloning."

Meer reacties: via deze pagina
22:01 uur
De eerste uitslagen zijn binnen. Bij negen van de 84 stembureaus is geteld.
VVD: staat op 7 zetels (-1)
Pvda: staat op 4 zetels (-4)
CDA: staat op 7 zetels (+1)
D66: staat op 7 zetels (+2)
GroenLinks: staat op 3 zetels (-1)
SP: staat op 8 zetels (+5)
BOB: staat op 1 zetel (+0)
Breda'97 staat op 1 (-1)
GemeenteBelangen Breda staat op 0 (-1)
TROTS/OPA staat op 1 (+0)

21:56 uurHier een fotoalbum van de uitslagenavond op het stadskantoor. Enkele gezichten lijken bedrukt, anderen zijn al blij. Ook oud-wethouder Marja Heerkens is aanwezig. Dit fotoalbum wordt continu aangevuld

21:48 uur:
Het tellen van de stemmen is begonnen. Die leek redelijk gelijk te lopen met andere jaren.

21.33 uur:
Burgemeester Van der Velden trapt de verkiezingsavond op het stadskantoor af. Hij wordt gevraagd naar zijn verwachtingen voor de komende vier jaar. "De gemeente moet veel meer op zoek naar de verbindingen. De samenleving gaat de komende tijd zelf steeds meer initiatief nemen. Het stadskantoor moet niet meer de plek zijn waar alleen maar de dikke nota's worden geschreven, maar waar wordt gekeken naar hoe we initiatieven kunnen belonen en faciliteren. Dat betekent dat we meer erop uit moeten, goed moeten luisteren en vooral moeten verbinden", sprak Van der Velden.

"We zien nu resultaten en veranderingen: de overheid kan niet meer voor iedereen zorgen. Ik denk dat raadsleden de komende jaren een zware taak voor zich hebben liggen. Ik ben blij om te zien dat we hier een club jonge mensen hebben, die hard willen werken. De bestuurders zijn betrokken en werken uit hun kennis, kunde en ervaring. Ik heb er vertrouwen in", prees de burgervader.

Deze pagina wordt continu bijgewerkt