Kantoorpand dat mogelijk omgebouwd gaat worden naar studentenwoningen. foto Wijnand Nijs
Kantoorpand dat mogelijk omgebouwd gaat worden naar studentenwoningen. foto Wijnand Nijs

Tramsingel wordt Studentsingel: 446 kamers extra

Economie

BREDA - De gemeente heeft toestemming gegeven voor de vestiging van 446 nieuwe studentenwoningen aan de Tramsingel en de Smederijstraat. Het gaat om 122 kamers en 324 zelfstandige studio’s.

Het kantoorpand aan de Smederijstraat 1-7 staat al lange tijd leeg. De Stichting Volkshuisvesting Utrecht gaat hier 76 studentenkamers vestigen met gezamenlijke keukens en badkamers. De verwachting is dat ze over een half jaar beginnen met het aanpassen van het kantoorpand en dat de kamers over een jaar opgeleverd worden. Een kamer kost ongeveer 275 euro per maand.

Exploitatiemaatschappij Poort van Nieuwegein BV wil het leegstaande kantoor aan de Tramsingel 27 verbouwen tot 111 studentenstudio’s. Aan de buitenkant van het pand verandert er niet veel, het gaat alleen om interne verbouwingen.

De bedrijfspanden aan de Tramsingel 52-62 worden gesloopt. Daarvoor in de plaats bouwt Bax Vastgoedontwikkeling een nieuwbouwcomplex in 5 lagen met 213 zelfstandige studentenwoningen en 46 studentenkamers. Op de begane grond is een aantal werkruimtes voor studenten gepland. De verwachting is dat het slopen in het derde kwartaal van 2015 begint en dat het complex in 2016 opgeleverd wordt. Een studio kost ongeveer 400 euro per maand en een kamer ongeveer 275 euro.

Breda is al langer actief bezig met het verbouwen van leegstaande kantoren naar studentenwoningen. De Tramsingel is, naast de Teteringsedijk, aangewezen als geschikte locatie voor de huisvesting van grotere groepen studenten. Hier zouden studentencampussen kunnen ontstaan, dichtbij de binnenstad en de Hogescholen.

De gemeente gaat per project het bestemmingsplan aanpassen via een nieuw bestemmingsplan of een ‘omgevingsvergunning met afwijking’. Deze aanvragen zullen ter visie gelegd worden, zodat iedereen hierop kan reageren.