De reacties na de uitslag rond kwart voor 12. foto Ivo van Stiphout
De reacties na de uitslag rond kwart voor 12. foto Ivo van Stiphout

D66 en VVD gaan basis coalitieakkoord leggen

Politiek

BREDA - D66 en VVD gaan deze week een basis leggen voor de uitgangspunten van een coalitieakkoord op hoofdlijnen. Dat is het resultaat van de eerste informatieronde van informateur Paul Frissen. Frissen maakte dat maandagavond bekend in aanwezigheid van lijsttrekkers Paul de Beer (D66) en Patrick Ernst (VVD).

De uitgangspunten moeten zondag 30 maart bij Frissen liggen. Het document van ‘vier of vijf kantjes’, aldus De Beer, is de basis voor een tweede gespreksronde, waarbij eerst SP en PvdA aanschuiven. Dat moet maandag gebeuren. Dan komen ook CDA en GroenLinks aan tafel.

Met D66 en VVD aan zet, krijgt het basisakkoord een liberale toon. “In meerderheid zien de partijen de noodzaak en wenselijkheid van een overheid die terugtreedt en loslaat, die ruimte biedt aan maatschappelijk initiatief, eigen kracht en verantwoordelijkheid en ondernemerschap en die waar nodig faciliteert”, zo gaf Frissen aan.

In een nieuw akkoord moeten solide financiën en de decentralisatie centraal staan. Frissen concludeerde dat de partijen een stabiele en voldoende brede coalitie willen. “Alle partijen delen de bevinding dat de zittende coalitie zich door de verkiezingsuitslag gesteund kan en zal worden.” Duidelijk is wel dat een zesde wethouder waarschijnlijk is. “Gezien de extra taken die de gemeente krijgt, vinden alle partijen dat verdedigbaar”, hoorde de informateur.

Toch wordt de stap naar voortzetting van de huidige coalitie niet ineens gezet, ondanks dat gesteld wordt dat een snelle coalitievorming wenselijk is. Frissen: “Door twee partijen de lead te geven, is er voor alle partijen de gelegenheid om hun eigen standpunten te realiseren. In de gesprekken die ik gevoerd heb, trof ik een open houding aan.”

Niet alleen GroenLinks en CDA hebben aangegeven bestuurlijke verantwoordelijkheid te willen dragen, ook Breda’97, SP en PvdA gaven aan deelname in een college als optie te zien. Frissen heeft geen breekpunten gehoord tijdens de gesprekken afgelopen zaterdag. In de gesprekken aanstaande maandag kunnen SP, PvdA, CDA en GroenLinks kijken of zij mogelijkheden zien om op basis van die uitgangspunten verder te praten.

Woensdag 2 april moet duidelijk worden of een nieuwe informatieronde noodzakelijk is, of dat de formatie kan beginnen. Ernst benadrukte geen verder tijdspad te hebben. “We willen zorgvuldigheid in acht nemen, maar we snappen wel dat er enige urgentie is.”