Het Aqualab aan de Hoornwerkstraat wordt door CLIB omgetoverd tot kantoor voor creatieve ondernemers. foto Wijnand Nijs
Het Aqualab aan de Hoornwerkstraat wordt door CLIB omgetoverd tot kantoor voor creatieve ondernemers. foto Wijnand Nijs

CLIB maakt van Aqualab creatief kantoorpand

Economie

BREDA - Het voormalige Waterlab van het waterleidingbedrijf aan de Hoornwerkstraat wordt door CLIB omgetoverd tot kantoorpand voor creatieve ondernemers. In het oude laboratorium is plaats voor zo’n vijftien ondernemers.

Daarmee krijgt de Triple O Campus naast het Blushuis en het AV-huis een derde hotspot voor kleine ondernemers in de culturele sector. De opzet wijkt af van de andere panden, vertelt Lot van de Putte, directeur van Clib. “Wij kiezen ervoor om geen grote organisatie neer te zetten. De ondernemers gaan deel uitmaken van een coöperatie en zijn dus zelf verantwoordelijk voor het pand en bijvoorbeeld gemeenschappelijke marketing.”

Van de Putte verwacht 1 mei de sleutel te krijgen. “Dan gaan we eerst een maand alles in een huisstijl brengen en inrichten en dan kunnen de eerste huurders in het pand. Het krijgt hierdoor een gezamenlijke, professionele uitstraling op een toplocatie met eigen parkeerruimte.”

Ook zorgt CLIB voor een gratis ruimte beneden a 120 m2 die ingevuld mag worden door de corporatie. “Naar eigen inzicht, met bovendien een jaarlijks werkbudget. Bijvoorbeeld voor gezamenlijke PR, een evenement of de inrichting van de gezamenlijke ruimte. Dat is aan de ondernemers zelf.” Op de begane grond is naast deze ruimte nog een ruimte die met 120 vierkante meter ongeveer net zo groot is. “Daar zoeken we nog een ondernemer die bijvoorbeeld workshops geeft, of op een andere manier publiek trekt.”

Komende maand moet duidelijk worden hoe het pand gaat heten. Bedrijven kunnen zich echter nu al aanmelden. Van de Putte: “We zoeken echt creatieve ondernemers, maar wellicht is er ook plek voor bijvoorbeeld een advocaat die gespecialiseerd is in beeldrecht, of een boekhouder die verstand heeft van culturele ondernemingen. Dat zou ik gaaf vinden en dat zou zeker van toegevoegde waarde zijn.”

De ondernemers kunnen zich langere tijd vestigen in het pand. CLIB huurt het voor vijf jaar met een optie van nog eens vijf jaar. Naar verwachting gaat de huur ongeveer de helft zijn van commerciële tarieven.