foto flickr.com. Shutterhack
foto flickr.com. Shutterhack

‘Geen doorstart voor Polare Breda’

Economie

BREDA - De kans op een doorstart van de Bredase vestiging van Polare lijkt nihil. De curator heeft inmiddels de huur van het pand in de Barones opgezegd en de vestiging is overgegaan tot uitverkoop. Dat laatste is een veeg teken, aldus deskundigen in de boekenbranche.

Uitverkoop is vanwege de vaste boekenprijs aan strenge regels onderhevig. “In geval van een faillissement of opheffing van de activiteiten van de uitgever, importeur of verkoper geldt de vaste boekenprijs niet”, zo meldt het Commissariaat voor de Media in een nieuwsbrief van april 2013. “De uitgever, importeur of verkoper moet een opheffingsuitverkoop vooraf melden bij het Commissariaat, de verkoop mag maximaal drie maanden duren en de boeken moeten tot de voorraad te horen bij de start van deze uitverkoop.”

De uitverkoop bij Polare Breda voldoet aan al deze voorwaarden. De Bredase vestiging krijgt al sinds uit februari geen boeken meer geleverd en is al weken bezig met een leegverkoop. Eerst tegen de normale prijzen, sinds deze week tegen 50% korting.

Polare Breda lijkt daarmee verloren. De boekhandel kan anders dan in Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam niet terugvallen op historisch diepgewortelde namen als Dekker van de Vegt, Scheltema of Donner. Polare’s voorganger Selexyz Gianotten was een nevenvestiging van de Tilburgse Gianotten, waar inmiddels wel sprake is van een doorstart.

In Tilburg gaat boekhandel Mutsaers met de assortimentsboekhandel door. Daar was sprake van succesvolle crowdfunding, evenals in Rotterdam en Nijmegen. “In Breda is toch een ander sentiment vanwege de historie”, weet een van de deskundigen.

Of er een grote boekhandel terugkomt in het Bredase centrum hangt nu af van andere initiatieven. Vooralsnog moet de Vrije Boekhandel het gat vullen, samen met winkels waar boeken een klein deel van het assortiment uitmaken, zoals V&D.