Lege schappen bij de vestiging van Polare in Breda. foto Debra van der Heide
Lege schappen bij de vestiging van Polare in Breda. foto Debra van der Heide

Lege schappen bij Polare Breda

Economie

BREDA – De laatste boeken liggen er maar eenzaam bij in de kasten van de Bredase vestiging van Polare. Koopjesjagers zijn druk om zoveel mogelijk boeken in hun tas te krijgen, alles gaat voor 10 euro per tas de deur uit.

De medewerkers van Polare zijn er nu nog druk mee: boeken afrekenen, tasjes geven, vragen van klanten beantwoorden maar vooral ook bedankjes ontvangen van mensen. Woensdag sluit de vestiging definitief zijn deuren nadat de winkelketen op 24 februari 2014 failliet verklaard werd. Voor het filiaal in Breda heeft geen enkele koper zich gemeld en is een doorstart uitgesloten. “Het lijkt me sterk dat we tot woensdag open blijven als het zo hard gaat”, zegt één van de medewerkers, die al 16 jaar werkzaam is bij Polare.

Ondanks de lege boekenkasten slaan vele mensen hun slag met 50% korting. “Klanten voelen zich soms gegeneerd dat ze zoveel boeken kopen voor zo weinig geld.” Mensen die zelf geen tas hebben meegenomen kunnen nog een reservetasje krijgen, want Polare-tassen worden niet meer geleverd.

Niet alleen de boeken, tijdschriften en agenda’s zijn te koop, maar ook de groene poefs worden voor 5 euro per stuk verkocht. “Alles wat geen kast of computer is, is te koop. Met de voorwaarde dat de mensen het zelf komen ophalen.”

Nog twee dagen en dan sluit de vestiging definitief. De medewerkers krijgen per dag instructies en tellen de dagen af. “Het is triest dat er zo weinig animo voor deze zaak is. Het is niet leuk maar we werken erna toe. We zijn nu druk bezig met solliciteren voor een andere baan.”

Vooraan de winkel staat een klein groepje mensen op zijn beurt te wachten om een steunbetuiging te schrijven in het klantenboek. Zo schrijft één van de bezoekers: “Heel jammer. Maar inderdaad – wie weet wat voor moois er nog in het verschiet ligt. Sterkte, en veel goeds op jullie pad.” Een ander is dramatischer: “Ik heb gehuild, geschreeuwd, gestampt en gevloekt. Het is niet eerlijk.” En een ander is weer blij met de uitverkoop: “Bedankt voor de korting.”

Uiterlijk maandag 7 april gaan de vestigingen van Arnhem, Apeldoorn en Hilversum definitief dicht.