foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Grote zorgen collectie-eigenaren over Breda’s Museum

Cultuur

BREDA - De Stichting Cultuurbelangen Breda’s Museum en de Vrienden van het Breda’s Museum zijn ontstemd over het naar huis sturen van drie van de vijf personeelsleden van het museum. De drie mogen een maand bijkomen van de hectiek en de stress van de afgelopen periode, zo is de officiële lezing van de gemeente.

De interimdirectie van het museum lichtte deze stap dinsdag toe aan beide partijen. Volgens de vertegenwoordigers van de eigenaren van de collectie is dit geen oplossing voor wat zij bestempelen als een conflict tussen de gemeente en haar personeel. “Wij schamen ons dood hoe er met het personeel wordt omgegaan”, stelt Frank de Ruijter namens Cultuurbelangen. “Op deze manier verdwijnt er know how en dreigen mensen het slachtoffer te worden. Wij maken ons zorgen over de collectie en over het personeel.”

De Ruijter noemt het een raadsel wat er nu gebeurt. “Wij hadden gehoopt dat men de coalitievorming zou afwachten.” Dat is ook de mening van Willem Verkleij namens de vereniging Vrienden van het Breda’s Museum. “Had de reorganisatie een paar maanden uitgesteld, tot na de verkiezingen. Dan was duidelijk welke kant het opgaat.” Hij is uiterst kritisch. “Als je bijna 80 procent van je personeel naar huis stuurt, moet je ook naar je zelf kijken.”

In het gesprek hebben interimdirecteuren Leo Plasman en Vera Hoogsteden aangegeven het museum open te kunnen houden. Verkleij voorziet evenwel grote problemen. “Degene die de rondleidingen moet geven zit thuis”, stipt hij een van de hobbels aan. Hij stelt gevraagd te zijn of hij vrijwilligers kan leveren voor het museum. “Dat kan wel, maar wie gaat die dan begeleiden, want ze moeten wel ingewerkt worden, heb ik gevraagd. Dat bleek niet mogelijk, dan kan ik ook geen vrijwilligers aanbrengen.”

Volgens de voorzitter van de Vrienden is het sluimerende conflict tussen personeel en directie meerdere malen aangekaart bij de wethouder, het college en de burgemeester. Het tijdelijk naar huis sturen van drie personeelsleden als resultaat. Volgens Verkleij is dat niet de oplossing. “Verre van dat.”

Verkleij stelt dat de gemeente voorbij gaat aan de taak van het museum om de collectie te tonen. “In Breda of daarbuiten. De gemeente stelt dat de collectie veilig is voor inbraak en brand. Het beheren van een collectie houdt echter meer in dan het bewaren.”