De reacties na de 'voorlopig' definitieve uitslag. foto Wijnand Nijs
De reacties na de 'voorlopig' definitieve uitslag. foto Wijnand Nijs

D66 aan andere partijen: ‘Tijd voor bezinning’

Politiek

BREDA - De Bredase politiek moet zich bezinnen of Breda wel gediend is met de gevolgde weg in de coalitievorming. Dat stelt D66-voorman Paul de Beer. De Beer heeft dit ook voorgesteld aan de onderhandelende partijen tijdens een gesprek maandagmiddag.

Aanleiding voor zijn uitlatingen is de uitslag van een mini-enquete die D66 heeft laten doen onder Bredase kiezers. Daaruit blijkt dat van over alle kiezers gemeten slechts 38% tevreden of erg tevreden is over de vorming van een coalitie tussen SP, CDA, PvdA, GroenLinks en Breda’97. Als gekeken wordt naar de kiezers van deze partijen dan is dat 55%. “Veertig procent is dus ontevreden van de eigen achterban”, aldus De Beer.

Het onderzoek is gedaan door Maurice de Hond. “Het is een representatief onderzoek”, stelt De Beer. De Hond heeft ter controle ook gevraagd op welke partij de geënqueteerde heeft gestemd. “Dat kwam overeen met de uitslag.”

Volgens D66 leidt de coalitievorming die nu gaande is niet tot een bestuur met draagvlak. “Dit is een wake-up-call. “Juist voor de komende raadsperiode waarin er nog slagen op het gebied van de gemeentelijke financie¨n te maken zijn, niet in de laatste plaats vanwege de decentralisaties die op ons afkomen, zou onze focus moeten zijn om politiek stromingen bij elkaar te brengen en een breed stabiel bestuur te realiseren door samenwerking”, aldus de democraten.

De Beer ziet maar een oplossing. “Er zijn wat misverstanden. Iedereen zou zich moeten bezinnen en eigenlijk moeten we opnieuw beginnen met het hele proces.”