De uitslagenavond na de verkiezingen van 19 maart 2014 in het stadskantoor. foto Wijnand Nijs
De uitslagenavond na de verkiezingen van 19 maart 2014 in het stadskantoor. foto Wijnand Nijs

Van Lunteren: ‘Bezinning hebben we al gehad’

Politiek gemeenteraadsverkiezingen

BREDA - De oproep van D66-voorman Paul de Beer aan alle Bredase partijen om zich te bezinnen op het formatieproces lijkt weinig gehoor te vinden. “We hebben het proces voorzichtig opgebouwd en elkaar al goed in de ogen gekeken: Is dit wat we willen?”, stelt SP-fractievoorzitter en onderhandelaar Patrick van Lunteren.

Het antwoord op die vraag was ja, aldus de SP-man. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit een kansrijke exercitie is en wat ons betreft gaan we door op de ingeslagen weg”, vervolgt Van Lunteren. Hij verwacht dat in elk geval kort na Pasen een akkoord gepresenteerd kan worden. “We zijn nu de puntjes op de i aan het zetten, daarna gaan we de portefeuilles indelen.”

Begrip heeft hij wel voor de actie van De Beer. Die vroeg Maurice de Hond onderzoek te doen naar de tevredenheid over de huidige coalitievorming onder de verschillende stromingen. Daaruit kwam dat 38% van de stemmers slechts tevreden is over de formatie zoals die gaande is. “Ik heb respect dat hij niet in de hoek gaat zitten. Dat ze niet opgeven, valt te prijzen.”

Van Lunteren verwacht niet dat de onderhandelingen nog stuk lopen. Ook niet tijdens het verdelen van de portefeuilles. “We zullen naar de inhoud kijken. Ik verwacht niet dat daar nog breekpunten liggen.”

Dat VVD en D66 als oppositiepartijen de kont tegen de krib gaan gooien, kan eveneens op begrip van de SP-leider rekenen. “Dat ze zich even niet zo happy voelen, begrijp ik. Als je dacht dat je verkering had, maar dat blijkt dan toch niet zo te zijn, dan doet dat pijn. Ik verwacht dat we op een volwassen manier met elkaar omgaan in de raad.”

Vrijdag spraken de vijf formerende partijen (CDA, PvdA, SP, Breda’97 en GroenLinks) met zo’n twintig partijen uit de stad over het toekomstige beleid. Maandag kregen BOB, VVD, D66 en Trots/OPA in een gesprek de kans zich uit te spreken.