Verschillende organisatoren van de evenementen van Koningsdag vertellen over het plan van aanpak. foto Debra van der Heide
Verschillende organisatoren van de evenementen van Koningsdag vertellen over het plan van aanpak. foto Debra van der Heide

‘Met 500 personen gelijktijdig het perron op’

Algemeen 538Koningsdag

BREDA - Om te voorkomen dat de perrons overbevolkt raken na afloop van Koningsdag op het Chasséveld in de binnenstad, richt de gemeente een extra ‘vertrekplein’ in op het Stationsplein.

Daar worden vertrekkende bezoekers al voorgesorteerd zodat er geen busreizigers in de rij gaan staan voor de treinen. Met leegloop van een deel van de stad wordt rekening gehouden door een zogenaamde ‘bufferzone’.

Deze zone laat maar 500 mensen per keer toe in het station. Zo wordt de maximale capaciteit van de perrons niet overschreden. Met een muziekje en toiletgelegenheden in de ‘bufferzone’ wordt geprobeerd het de reizigers zo aangenaam mogelijk te maken.

“Als je tien minuten voordat je trein vertrekt richting het station loopt, dan mis je hem”, weet Jeroen Backx die namens de gemeente de reizigersstromen coördineert. Wie slim probeert te zijn om via een andere rij het station in het komen komt bedrogen uit. “Reizigers lopen vast op het perron en worden verzocht via de Stationsweg aan de kant van de loopbrug achteraan te sluiten.”

Tien- tot vijftienduizend treinreizigers verwacht Breda zaterdag. Bij aankomst druppelen die de stad binnen, het vertrek zal meer gelijktijdig plaatsvinden. Dynamische borden bij de Meerten Verhofstraat, de Willemstraat en de Emmastraat moeten de reizigers voorsorteren. Ook een extra omroepster zorgt voor informatie.

Dat er maximaal 500 mensen gelijktijdig de perrons op mogen, hoeft niet te betekenen dat het uren duurt. “Als er twee treinen in tien minuten komen, zijn er duizend mensen weg”, stelt Backx. Met ‘spotters’ op de perrons en in de treinen moet de capaciteit van de vertrekkende treinen zo optimaal mogelijk benut worden. Treinreizigers moeten rekening houden met normale kaartcontrole.

Bij de aankomst van alle bezoekers verwacht de gemeente minder hectiek. Door middel van verschillende routes worden bezoekers om het Valkenberg heen geleid. Dit moet voorkomen dat mensen zich vastlopen in bijvoorbeeld de binnenstad.

De stadsbussen vertrekken vanwege het ‘bufferplein’ zaterdag vanuit de Emmastraat, waar tijdelijke bushaltes zijn. De taxistandplaats is vrijdag en zaterdag in de Willemstraat.