Breda uit de lucht gezien.
Breda uit de lucht gezien. Maj-Britta de Ruiter/Ad Ballon

Breda derde best presterende economische regio

Economie

BREDA - Breda is dit jaar geeindigd als derde best presterende economische regio van Nederland op de Elsevier-ranglijst. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek 'Toplocaties' dat gedaan is door Elsevier en Bureau Louter. Breda moet Eindhoven en Amsterdam boven zich dulden op respectievelijk de eerste en tweede plaats.

Cees Meeuwis, wethouder Economische Zaken, reageert verheugd op het bericht. "Dat is toch fantastisch? Dat Breda bij de beste drie zit komt door de ruimte die ruimtelijk en facilitair is geboden aan bedrijven. Daarnaast speelt de beperking van regeldruk mee, net als de lage lasten in de stad. En natuurlijk de arbeidsmarkt, met veel hooggekwalificeerde medewerkers die in Breda worden opgeleid bij Avans, NHTV en het ROC", somt Meeuwis de voordelen van Breda op.

"Wat er ongetwijfeld mee te maken heeft is dat er vier jaar geleden een stuk slechter voor stonden. Er is behoorlijk veel verbeterd", gaat Meeuwis verder. "Al met al maakt dit mij een trots wethouder Economische Zaken. Ik kan met een gerust hart afzwaaien", besluit Meeuwis.

Om tot een resultaat te komen wordt in het onderzoek Toplocaties rekening gehouden met ruim veertig indicatoren, zo is te lezen op de Elsevier-site. Enkelen daarvan zijn werkgelegenheid (krimp en groei), nieuwbouw, bezetting van kantoren, uitgifte van bedrijventerreinen en arbeidsproductiviteit. De einduitslag wordt berekend door de prestaties van gemeenten af te zetten tegen het inwoneraantal. De uitslag is relatief. Zwolle kan bijvoorbeeld boven Rotterdam eindigen, terwijl Rotterdam in absolute zin groter en sterker is.