Bredase rapper Ismo. beeld YouTube.
Bredase rapper Ismo. beeld YouTube.

Ophef rond Bredase rapper Ismo: 'Ik ben juist geen racist'

Algemeen

BREDA - Ophef ontstond donderdagavond rondom de teksten van de Bredase rapper Ismo. In zijn drie dagen geleden gepubliceerde videoclip 'Eenmans' gebruikt Ismo termen die niet bij iedereen goed vallen. Zo rapt hij over 'de fucking Joden die hij nog meer haat dan de nazi's en 'geeft hij flikkers geen hand'.

Powned publiceerde er donderdagvanavond een artikel over, dat zich razendsnel verspreidde. Ismo zelf snapt de ophef niet. "Ze proberen me woorden in de mond te leggen, mensen zijn gewoon aan het haten op mij. Er zit een gedachte achter. Ik roep niet zomaar dingen om haat te verspreiden, zo stom ben ik niet."

Powned selecteerde enkele van de lyrics en schreef ze uit. Ismo rapt in het nummer onder andere over onderstaande zaken. Onder de selectie van lyrics staat de reactie van Ismo zelf.
- Joden ('Ik haat die fokking joden nog veel meer dan de nazi's)
- Homo's ('Flikkers geef ik geen hand')
- Geloof ('Ik geloof niks blind behalve de Koran')
- Meer geloof ('De duivel roept maar geef hem geen kans')
- De toekomst ('Hopelijk zie ik tomorrow')

Ismo: 'Homo's verbinden met flikkers is onzin'
"Ik word homohater genoemd omdat ik 'flikker' gebruik in m'n clip. Dat is onzin. In de hiphop-scene verwijs je met het woord 'flikker' naar mensen met vieze streken. Zeker niet naar de homo-populatie, daar heb ik absoluut geen problemen mee. Homo's verbinden met flikkers, dat is klinkklare onzin", verklaart de rapper.

'Ik heb het ook helemaal niet over alle joden'
"Pownews zou dat moeten weten, ze hebben immers vaker akkefietjes gehad met rappers", gaat hij verder. "Dat ze het stukje over joden niet begrijpen, dat kan ik nog wel snappen. Maar daarmee heb ik het over zionistische joden, die Palestina bezetten. Van Palestina is bijna niets meer over, en daar wilde ik geluid over maken. Ik ben zelf moslim, dus dat vreet aan je. En als rapper toon je je gevoel, en wil je dat uiten. Dus ik vind dat normaal", stelt Ismo.

"Ik haat joden zeker niet. In die clip staat trouwen een joodse jongen naast me. Dat is een goede maat van me. Als ik joden zou haten, zou hij daar toch niet staan? Als je me zou volgen, zou je weten dat ik al veel langer bezig ben met Palestina en wat daar gebeurt. Op de dag dat ik die clip op m'n Facebook postte, kwam er ook meteen een reactie dat ik racistisch zou zijn. Toen heb ik al uitgelegd wat ik bedoelde ermee."

'Geen racistische teksten'
"Ik ben niet zo dom dat ik racistische teksten ga uiten. Ik wil uiteindelijk ook gewoon mijn brood verdienen hiermee. Maar Pownews is een groot platform, dus veel mensen zien dat. En je ziet nu dat iedereen elkaar volgt en niemand een mening voor zichzelf vormt. Gelukkig zijn er veel mensen die mij wel begrijpen en me steunen", besluit hij.

Enkele van de vele reacties

Huh als iemand iets negatiefs zegt over de moslims is het allemaal normaal, maar wanneer Ismo 1 ding over de joden zegt is het gelijk erg?

— Hassnaee. (@xHasnaee) May 1, 2014

Ik blijf me verbazen over het feit dat rappertjes - zoals nu weer @Ismo_Music - zichzelf willen associëren met islam. Seriously, why?

— Nourdeen Wildeman (@nourdeenw) May 1, 2014

#Eenmans van rapper @Ismo_Music maakt veel los. De track past echter binnen het genre en dient geduid te worden in de juiste context! #Breda

— Paul de Jong (@paul_d_jong) May 1, 2014

En op de site van Pownews schrijft Peter Selie: "Is toch mogelijk, joden meer haten dan nazi's. Het is dom, maar zie niet echt wat er fout aan is." Shareholder II reageert anders: "Tja, ik geef dom rappende zandnegers ook geen hand. #boeien"
"Echt niet te geloven", vindt Fkort96. "Het ergste is ook nog dat hij de 'woorden' uitkiest... hij had kunnen weten dat dit had kunnen gebeuren.. moet ie nu niet gaan janken. Eigen schuld dikke bult (die bult is nu wel zo groot als die van een kameel ;)" )