foto Hans Westbeek/Flickr.com
foto Hans Westbeek/Flickr.com

Curator: 'SOL slachtoffer van internetverkoop'

Economie

BREDA - SOL Muziekhandel in de Barones is donderdag 1 mei, na zestig jaar open te zijn geweest, failliet verklaard. Volgens Curator Arjan van der Knijff is SOL een slachtoffer van de internetverkoop en komt er geen doorstart.

“Mensen komen in de winkel kijken of ze het product wat vinden en kopen het vervolgens via internet”, aldus van der Knijff. Op internet worden de instrumenten vaak goedkoper aangeboden, want online-verkopers hoeven geen rekening te houden met bijvoorbeeld winkelhuur. Van der Knijff ziet dat vaker terug in de detailhandel en vertelt dat er geen doorstart komt voor SOL. “Dit is echt het einde.”

Internet geeft ook mogelijkheden
Jan-Willem van Zanten, eigenaar van Dijkmans Muziek betreurt het faillissement van SOL. “Het is spijtig voor muziekliefhebbend Breda. Ik heb er ook mijn eerste basgitaar gekocht.” Hij begrijpt dat het lastig is om met online-verkopers te concurreren, maar geeft aan dat het internet ook mogelijkheden biedt. “Het klantenbereik is veel groter geworden, maar je moet het wel met meerdere mensen delen. Wij kiezen daarom ook voor merken in het duurdere segment. Die gitaren zijn exclusief en soms ook beschermd, dus dan hoef je het niet op te nemen tegen de budgetknallers.”

Volgens van Zanten komen klanten hun artikelen liever ophalen dan dat ze het laten bezorgen. "De beleving in de winkel en goede service zijn belangrijk. En een duurdere gitaar wil je toch graag uitproberen. Daarbij hebben klanten niet altijd zin om een dag te moeten wachten tot het artikel bezorgd wordt als ze het ook direct zelf op kunnen halen."

Internetverkoop nekt detailhandel
Het failliet van SOL komt niet lang na het failliet van Polare, dat ook moeite had te concurreren met de online-verkoop.