foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Onderzoek naar mogelijke omkoping Barça-Smerdiek

Voetbal

BREDA - De KNVB onderzoekt of er bij de wedstrijd tussen Barça en Smerdiek van afgelopen zaterdag sprake was van omkoping. Volgens bestuurslid van Barça Hassan Lammou heeft de hoofdtrainer van Smerdiek eerst geprobeerd hun trainer om te kopen en toen dit niet lukte de scheidsrechter omgekocht.

“Ik kreeg een telefoontje van iemand van Smerdiek”, vertelt Lammou. “Ik wist niet wie ik aan de lijn had, maar hij wilde het nummer van onze hoofdtrainer. Later kwamen we erachter dat het nummer van de hoofdtrainer van Smerdiek is.” Het nummer staat in het logboek van de telefoon van Lammou. “Ik werd een half uur later door onze trainer gebeld. Hij had een vraag gekregen van de beller: ‘Wat wil je ervoor hebben?’”

Barças trainer weigerde, maar volgens Lammou heeft doelman Yunus Apat gezien dat de scheidsrechter toen benaderd is. “Hij zag de scheidsrechter en de hoofdtrainer van Smerdiek in de bestuurkamer. De scheidsrechter stopte snel iets in zijn zak toen hij onze keeper zag.” De keeper kreeg later tijdens de wedstrijd rood omdat hij de beschuldiging uitte dat de scheidsrechter omgekocht zou zijn.

“Tijdens de wedstrijd merkten we het ook aan de beslissingen die de scheids nam. We geloofden niet wat er gebeurde. Overtredingen van de kant van Smerdiek werden niet bestraft, onze keeper kreeg die rode kaart, enkele spelers van onze kregen gele kaarten en de scheidsrechter negeerde de vlag van een grensrechter.” Uit die laatste actie kwam een goal, maar de scheidsrechter gaf later zijn fout toe en schrapte het doelpunt alsnog. Smerdiek moest winnen om kans te maken op het kampioenschap in de vierde klasse B. Voor Barca stond er niks op het spel die wedstrijd. Smerdiek won met 0-4.

Barca heeft een officiële klacht ingediend bij de KNVB, die gaat nu onderzoeken wat er gebeurd is. Een woordvoerder vertelt dat ze met beide clubs en de scheidsrechter in gesprek gaan. “We willen alle kanten van het verhaal horen. Als er daarna nog reden is om te twijfelen schakelen we de tuchtcommissie in. Die pakken de regelementen erbij en kijken dan naar een eventuele strafmaat. Maar zover is het nog niet.”

Secretaris van Smerdiek Rens de Vliet zegt alle beschuldigingen te weerleggen. “Wij hebben maandagochtend verbaasd kennis genomen van beschuldigingen die in de lokale media te lezen waren. Het is klinkklare onzin. We hebben onze verklaring al opgestuurd naar de KNVB. Barca en de scheidsrechter zullen dat ook doen en dan is het afwachten.”