Afbeelding

Adank: 'Geen rancune, wel heel scherp op coalitie letten'

Politiek

BREDA - Een dubbel gevoel, dat heeft de kersverse fractievoorzitter van de VVD overgehouden aan de verkiezingen. VVD werd met acht zetels de grootste partij in Breda, maar zit niet bij de coalitie en zal dus de oppositie gaan leiden. Boaz Adank vertelt over de afgelopen weken, het coalitieakkoord en de komende vier jaar.

“De coalitie heeft een democratische meerderheid, dat is duidelijk”, stelt Adank nuchter vast. “Maar toch doet het voor mijn gevoel nog steeds geen recht aan de verkiezingsuitslag. Het kan, het mag, maar het is niet netjes en het voelt niet juist.”, blikt de VVD-leider terug op de coalitievorming. “Breda is gekaapt door de SP”.

“Dit was het meest onwaarschijnlijke scenario. Het is bijzonder dat we als grootste partij niet deelnemen in dit college. Maar: dit is het spel, en zo zijn de kaarten. Dus ‘this is it’. Voor Patrick Ernst vind ik het misschien nog wel het ergst. Hij heeft zijn conclusies getrokken en is opgestapt als fractievoorzitter. Een gebeurtenis als deze doet wel echt iets met mensen, met een fractie. Maar we moeten nu verder.”

Messen geslepen
De VVD gaf de afgelopen weken flink gas richting de onderhandelaars. Daarbij wekten de liberalen in elk geval de indruk de messen te hebben geslepen en vooral uit te kijken naar kansen om de coalitie te laten struikelen.

Toch ligt dat genuanceerder, stelt de kersverse fractievoorzitter. “We willen alle plannen, goed of slecht, op de inhoud beoordelen en geen oppositie voeren uit rancune. We gaan door met onze sterke inhoudelijke liberale lijn waar we de verkiezingen ook mee hebben gewonnen. Ons doel is om zo veel mogelijk waar te maken uit ons eigen programma. Dat zal natuurlijk lastig worden, met deze coalitie. Het gaat nog interessant worden in het debat.”

Adders onder het gras
De coalitie kan rekenen op veel aanvullende vragen, voorspelt Adank. “We gaan op zoek naar de adders onder het gras, want die zijn er. we willen vooral de hoe-, waarom- en wat-vraag stellen. ‘Wat bedoelt u daar nou eigenlijk mee?’, zal vaak voorbij komen. we leggen alles scherp onder een vergrootglas. De stad is gebaat bij en heeft recht op een stabiel bestuur. Het is alleen nog maar de vraag of dat deze coalitie is”

“Ik vind het zorgelijk dat veel van de dingen waar we in 2010 vanaf stapten terug komen. Ons vertrekpunt in 2010 is geweest om de lasten te laten dalen. Daar hebben we flinke maatregelen voor genomen, en het is gelukt om de stad financieel stabiel te krijgen. Nu wilden we een lastenverlaging doorvoeren. In het coalitieakkoord wordt erop gehint dat deze coalitie niet veel wilt wijzigen aan het oude beleid, maar als je het goed leest zie je dat dat wel degelijk gaat gebeuren.”

'OZB gaat flink stijgen'
“Er worden weer meer subsidies uitgegeven. Sowieso staan er woordtrucjes in het coalitieakkoord, wat bedrieglijk kan overkomen. De OZB gaat bijvoorbeeld flink stijgen. De coalitie schrijft dat de inkomsten uit OZB, rioolbelasting en afvalstoffenheffing gemiddeld gelijk blijft. Maar de rioolbelasting staat vast, de afvalstoffenheffing gaat omlaag en de enige post waar aan gesleuteld kan worden is de OZB. Als je dan het gemiddelde wilt behouden, gaat de OZB dus flink omhoog.” Dat is de waarheid verbloemen, vindt Adank. De VVD is faliekant tegen die verhoging.

“Er zijn behoorlijk wat tegenstellingen. SP was in eerste instantie tegen een hoop zaken door hun diepgewortelde principes. Waarom schuiven ze dan nu naar het midden? Hetzelfde geldt voor het CDA, dat met bepaalde punten heel veel last gaat krijgen. De coalitie heeft natuurlijk slechts een kleine meerderheid, dus dat is een risico. Bij onvoorziene gebeurtenissen krijgen ze het snel moeilijk. Aan de andere kant, er is de SP veel aan gelegen om het te laten slagen, dat zijn de dienstorders uit Den Haag.”

'Hoop dat stad stabiel blijft'
“Ik hoop vooral dat het voor de vier partijen naast de SP het zitting nemen in het stadsbestuur niet belangrijker wordt dan het stadsbelang. Ik hoop niet dat het potverteren wordt, al is die kans wel vrij groot”, zegt Adank. Volgens hem is de stad niet gebaat bij een ‘links regime’. “Veertig procent van de inwoners heeft ook een andere signatuur. Maar laat me duidelijk zijn: ik hoop niet dat het opnieuw financieel mis gaat en dat we over een paar jaar weer heel veel moeten afschrijven. We hebben flink bezuinigd, het waren vier harde jaren. Een enorme operatie, maar het is wel goed gegaan. Ik hoop vooral dat de stad stabiel blijft en dat we niet over vier jaar staan waar we acht jaar geleden stonden. Dat zou ik verschrikkelijk vinden. Dat is een ding wat we heel, heel scherp in de gaten gaan houden.”