Ondertekening Heilig Hartkerk door Ger Maes en Paul Dielissen van DimensieVier en wethouder Alfred Arbouw namens de gemeente. foto Wijnand Nijs
Ondertekening Heilig Hartkerk door Ger Maes en Paul Dielissen van DimensieVier en wethouder Alfred Arbouw namens de gemeente. foto Wijnand Nijs

Elektrische auto's voor bewoners HH in Breda

Economie

BREDA - Elektrische auto’s voor de bewoners van appartementen, die op zich zelf ook nog eens zelfvoorzienend zijn als het gaat om energie. Het tekent volgens ontwikkelaar DimensieVier het duurzame karakter van de herontwikkeling van de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baronielaan.

Deze invulling van het bouwplan werd donderdag gepresenteerd bij de ondertekening van de overeenkomst tussen de gemeente Breda en duurzaam vastgoedontwikkelaar DimensieVier, in het bijzijn van eigenaar Woonzorg Nederland.
In het gerestaureerde kerkgebouw komen kantoorruimten, vergader- en ontmoetingsruimten, maar ook een Health Center en een restaurant, dat uitgebaat gaat worden door het gerenommeerde Savelberg. In de pastorie komt een kinderdagverblijf, CompaNanny. In het aangrenzende gebied worden veertig exclusieve appartementen aan een groen plein gebouwd. Het ontwerp is in handen van het Bredase architectenbureau HMV.

Het plan van DimensieVier is duurzaam, zo vertelde Paul Dielissen namens DimensieVier. Naast het hergebruik van de kerk - duurzaam op zichzelf -, worden ook de appartementen zelf duurzaam. "Het plan is in zijn totaliteit energieneutraal en afhankelijk van het energiegebruik van de gebruikers zou het zelfs energie kunnen opleveren." Om dat laatste voor elkaar te krijgen, kunnen de kopers van de appartementen en de huurders van de bedrijfsruimte hun energieverbruik via een speciale app monitoren.

De bewoners van de appartementen die op de plaats komen van de praktijkschool kunnen gebruik maken van elektrische auto’s die in de parkeergarage beschikbaar worden gesteld. Een andere manier waarop de duurzaamheid naar voren komt, is het materiaalgebruik. Dielissen: "Materiaal dat gebruikt wordt is circulair. Dat betekent dat de materialen bij hergebruik als grondstof kunnen dienen."

Het project betekent na bijna dertig jaar een nieuw leven voor de voormalige kerk (waarvan de gevel en de toren al zijn gerestaureerd) en de pastorie. Ook het naastgelegen terrein, waar nu nog de praktijkschool van het ROC is gevestigd, wordt bij het project betrokken. Het Rijksmonument blijft hiermee behouden voor de stad.

Op dit moment vindt achterstallig onderhoud plaats en start de voorbereiding tot totale restauratie van het kerkgebouw en de pastorie. De verwachting is dat deze binnen een jaar opgeleverd worden. Aan het eind van 2014 wordt het achterliggende ROC-gebouw gesloopt, waarna kan worden begonnen met de bouw van de parkeergarage. De veertig appartementen zijn naar verwachting medio 2016 gereed.

Het project gaat vanaf nu verder als HH, verwijzend naar Heilig Hart, maar met de betekenis ‘Home is where your Heart is’, zo werd donderdag bekend gemaakt.