Feestelijk startsein van bouwproject Bouverijen, 22 januari 2013. foto dmarc.nl
Feestelijk startsein van bouwproject Bouverijen, 22 januari 2013. foto dmarc.nl

‘Vraag naar nieuwbouw neemt toe’

Algemeen

BREDA - Corporaties investeren niet of nauwelijks meer in nieuwbouw, kopers krijgen lastig een hypotheek, ontwikkelaars moeten zoeken naar financiering, gemeentes worstelen met de bouwopdracht. Dat vraagt om een andere opstelling van alle partijen, denkt vastgoedconsultant René Koning, initiatiefnemer van nieuwbouwplatform BredaWoont.nl, dat woensdag is gepresenteerd.

Koning heeft de markt de laatste jaren zien veranderen en daarmee ook de rollen van de verschillende betrokken partijen. “Corporaties kunnen niet meer doorinvesteren. Die gaan op korte termijn niet meer voorraad toevoegen aan de markt. Dat zorgt voor een druk op de huurwoningen tot aan de liberalisatiegrens van €700.”

Meer huur
De druk op de huurmarkt neemt sowieso toe. “Mensen die op zoek zijn naar nieuwbouw lopen tegen de strengere eisen van een hypotheek aan. Als ze de financiering niet rond krijgen, gaan ze hun aandacht verschuiven naar huur. Daar liggen voor ontwikkelaars wel kansen, maar dat vraagt een ander manier van werken en van financiering. Ook de ontwikkelende aannemers zoeken een vangnet voor woningen die niet op voorhand verkocht zijn.”

Koning merkt dat ook gemeentes nog moeten wennen aan de veranderde marktsituatie. De tijd dat aanwijzen van een bouwlocatie per definitie betekende dat er gebouwd ging worden, is voorbij. “Gemeenten moeten veel meer de regie blijven voeren en daarbij flexibeler zijn. In Breda is alles dichtgespijkerd en moet je voor een plan alles via een bestemmingsplanwijziging regelen. Dat is complex.”

Prioriteiten
Een locatie die niet nu al op de prioriteitenlijst staat, kan daardoor niet ontwikkeld worden, stelt Koning. Zie daar de nieuwe rol voor een gemeente. “Die moet faciliteren, niet zelf gaan ontwikkelen. Al betekent dat niet dat de gemeente altijd maar moet doen wat de markt wil. In het flexibel omgaan met die prioriteitenlijst liggen de kansen.”
Dat er iets moet gebeuren, is voor Koning duidelijk. “Volgens de prognoses ligt er tot 2020 een vraag van meer dan zeshonderdduizendwoningen in Nederland, terwijl er nu maar mondjesmaat gebouwd wordt. Daar ligt een enorme uitdaging.”

Aan de veranderde markt kleven niet alleen nadelen. “De transparantie op de markt is groter en de koper kan, mits hij op tijd instapt, invloed uitoefenen op zijn nieuwbouwwoning. Dat was tien jaar geleden nog heel anders”, weet René Koning. De samenwerking in BredaWoont.nl moet de Bredase nieuwbouwmarkt daarnaast inzichtelijker maken voor de consument. “Dat versterkt de concurrentie, je zet de etalage open. Je maakt de koper en huurder enthousiast.”

Dat enthousiasme kan liggen in de eigenschappen van nieuwbouw: bijvoorbeeld in energiegebruik. “De normen waar een nieuwbouwwoning komend jaar aan moet voldoen, zijn al weer dertig procent strenger dan dit jaar. Dat vergt een investering, maar de koper merkt dat uiteindelijk is zijn maandelijkse afrekening. Dat levert zijn geld en woongenot op.”