Beeld uit archief.
Beeld uit archief. Guido van der Kroef

Politie waarschuwt voor babbeltrucs

Politie

BREDA – De politie waarschuwt voor babbeltrucs. Aanleiding zijn twee geslaagde trucs in Breda, de afgelopen week.

Op woensdag 3 april werd een 72-jarige man uit Prinsenbeek slachtoffer van een babbeltruc. Tijdens een praatje om zogenaamd twee euro te wisselen werden enkele bankbiljetten uit de portemonnee van het slachtoffer gestolen.

Op zaterdag 5 april is het weer raak, dit keer bij een hoogbejaard Bredaas stel. De slachtoffers werden benaderd door twee vrouwen die zich voordeden als medewerksters van de thuiszorg.

De twee zaken hebben volgens een woordvoerder van de politie geen verband met elkaar. De slachtoffers zijn vaak bejaard en laten mensen nietsvermoedend binnen. Naar aanleiding van het laatste incident geeft de politie preventie tips om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van een babbeltruc.

Zo moeten mensen niet zomaar iedereen binnen laten. Als er iemand voor de deur staat die zegt dat hij van de gemeente, bedrijf of instelling komt vraag dan om een legitimatiebewijs. Ook bij collectanten is het verstandig om voorzichtig te zijn. “Laat de collectant niet alleen achter in de deuropening maar sluit de deur als u uw portemonnee gaat zoeken. Of leg wat kleingeld bij de voordeur.”

Ook mensen in nood kunnen verdacht zijn. “Als onbekenden ‘in nood’ aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, bel dan zelf het nummer en laat de onbekende niet binnen. Pas ook op met kopen aan deur, leg van te voren een bedrag vast anders betaalt u later misschien te veel.”