Om het nieuwe station kun je niet heen. Vanuit alle kanten verandert de aanblik. foto Sjoerd Lips
Om het nieuwe station kun je niet heen. Vanuit alle kanten verandert de aanblik. foto Sjoerd Lips

Voorzichtige trek advocaten naar Willemstraat

Economie

BREDA - Vijf advocatenkantoren aan de Willemstraat, aan de voet van het station waar in 2016 de rechtbank en belastingdienst van Breda komen. Dat kan toch geen toeval zijn? Of wel?

“Dat de rechtbank en de belastingdienst in het station komen is voor ons slechts een bijkomstigheid”, zegt Peter van der Westerlaken van fiscaal advocatenkantoor Hertoghs. “We hebben de Willemstraat gekozen omdat het een mooi pand is met genoeg ruimte voor onze medewerkers, vanwege de mooie omgeving en de goede parkeermogelijkheden.” Volgens Van der Westerlaken is het altijd gunstig om dicht bij het station te zitten, of er nou een rechtbank is gevestigd of niet. “Voor de bereikbaarheid voor cliënten en werknemers is een . Vanuit Amsterdam naar Breda ben je sneller met de trein dan met de auto.”

Parkeerruimte
Angela van der Hoeven van Van der Hoeven Advocatuur en Mark van Langeveld en Stephane van Gassen van Allied Advocaten hebben wel degelijk rekening gehouden met de nieuwe locatie van de rechtbank en de belastingdienst. Zij zitten sinds 1 januari in het pand aan de Delpratsingel, op de hoek van de Willemstraat. Van der Hoeven zegt dat het niet de hoofdreden was om er te gaan zitten. “Als het pand, de locatie en de parkeermogelijkheden niet zo ideaal waren, hadden we ons hier niet gevestigd. Ook al is het dicht bij de nieuwe rechtbank.”

“Het is natuurlijk altijd fijn om dicht bij de rechtbank te zitten, ook al ben je daar niet dagelijks”, aldus Van Langeveld. “De locatie rondom het station is sowieso gunstig. Niet alleen vanwege de bereikbaarheid, maar ook vanwege de vele mensen die hier voorbijkomen en onze kantoornamen zien”. “Er is nog iets anders fijn aan deze specifieke locatie”, zegt Van Gassen. “Voorheen zat hier het juridisch loket. Dat is nu 50 meter verderop. Nu komen er hier regelmatig mensen aan de deur die voor het advocateninloopspreekuur komen”, voegt hij toe.

Ruimte genoeg
Komen er nog meer advocaten en juristen naar de Willemstraat? Ruimte genoeg. Makelaars MVGM en Zuyderleven verhuren een kantoorpand aan de Willemstraat 24 en Luc heeft het pand aan de Willemstraat 21 te huur staan, maar tot nu toe zijn er geen kandidaat-huurders. Dus ook geen advocatenkantoren. Een woordvoerder van MVGM verbaast zich hier over: “Wij hadden ook gedacht dat er wel interesse vanuit die hoek zou zijn. De panden zijn mooi, er is parkeergelegenheid en het is pal naast het station. Maar om de een of andere reden laat het op zich wachten.”

Voor advocatuur Letselschaede was de nieuwe rechtbank geen reden om zich in de Willemstraat te vestigen. Het kantoor zat er namelijk al voordat bekend werd dat de rechtbank naar het station zou gaan.

Logische keuze
Ger Houben, verwantwoordelijk voor verhuur van kantoren in het nieuwe station, heeft specifiek rekening gehouden met de komst van advocatenkantoren. “We hebben er een aantal benaderd, maar tot nu toe nog geen gehoor.” De oplevering van de kantoren is in april 2015. “Ik kan er nu dus nog weinig over zeggen, maar het zou voor een advocatuur toch een logische keuze zijn.”