De bushalte bij de Karnemelkstraat. foto Perry Roovers
De bushalte bij de Karnemelkstraat. foto Perry Roovers

Jongerenakkoord: Meer bussen, meer studentenhuizen

Politiek

BREDA – Niet alleen de politieke partijen zijn de laatste twee weken druk bezig geweest met coalitieonderhandelingen. Ook de politieke jongerenorganisaties hebben nagedacht over de ontwikkeling van Breda.

Jongeren van DWARS (GroenLinks), de Jonge Democraten (D66), de Jonge Socialisten (PvdA), Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) en Rood Breda (SP) hebben het akkoord ‘Verbinden in een bruisend Breda’ gemaakt. In het jongerenakkoord zijn verschillende thema’s beschreven. Volksgezondheid, welzijn en sport; Onderwijs, economie en werkgelegenheid; Mobiliteit; Huisvesting, wonen en leegstand en Veiligheid en privacy worden door de jongeren beschreven.

JOVD en de Jonge Democraten namen het initiatief. Deze twee organisaties zijn samen begonnen met schrijven met later de steun van andere jongere partijen.

Patrick Smans, voorzitter van de commissie Breda van de Jonge Democraten, hoopt dat de partijen het akkoord meenemen in de onderhandelingen. “We vertegenwoordigen een hele grote achterban van studenten en jongeren. We zijn twee weken lang serieus bezig geweest, we doen dit niet alleen voor de lol.” Het akkoord is naar alle fractievoorzitters gemaild en Smans gaat kijken of het fysiek ook aangeboden kan worden.

De thema’s zijn gebaseerd op wat de jongeren zelf belangrijk vinden en wat voor de Breda belangrijk is. Zo willen de jongeren meer bussen naar de hogescholen, langere doorgang bij evenementen en meer aandacht voor studentenwoningen. Ook willen de partijen de startersbeurs laten verhogen tot 30 jaar.

De jongeren vinden het belangrijk dat grote belangrijke sportevenementen naar Breda komen om zo jongeren te inspireren. Een gezonde levensstijl door te sporten en goed te eten wordt in het akkoord aangemoedigd. Zo moeten scholen duurzame en gezonde producten voor een redelijk prijs aanbieden en sporten bereikbaar maken voor alle groepen in de samenleving.